Portretten

Tentoonstelling over opgroeien met ouder met psychische problemen

De reizende buitententoonstelling KIND VAN is nu te zien in Rotterdam. Hierin worden 19 volwassenen geportretteerd die opgroeiden met een ouder met psychische- en/of verslavingsproblemen.

Deel
13 likes
Leestijd 2 min
KOPP 1
De buitententoonstelling KIND VAN is nu te zien op het Kruisplein in Rotterdam.

GZ-psycholoog Esther Mesman van het centrum voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen (KOPP) haalde de tentoonstelling namens het Erasmus MC en in samenwerking met Youz/Indigo Rijnmond en de gemeente Rotterdam naar de havenstad.

Uit de schaduw

Fotograaf en kunstenaar Sevilay Maria, ervaringsdeskundige, koos ervoor om de geportretteerden in KIND VAN uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te laten treden. Maria wil hiermee overbrengen hoe sterk zij zijn.

Impact

‘Het is belangrijk om aandacht te vragen voor de kinderen’ vertelt Mesman. ’En met de tentoonstelling kunnen we maatschappelijke impact maken door aandacht te vragen voor het thema. Want in Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische problemen. Vaak gaat alle aandacht naar de ouder en zijn de kinderen niet zichtbaar, nu staat het kind in de schijnwerpers.’

In Nederland groeit één op de zes kinderen op met een ouder met psychische problemen

Naast maatschappelijke impact hoopt Mesman ook op meer aandacht voor het lopend onderzoek. ‘We doen in het Erasmus MC onderzoek naar KOPP-jongeren. Het uitgangspunt hierbij is vroege herkenning van depressieve klachten, preventieve zorg en vroegtijdig behandeling. We willen de kinderen en de ouders zoveel mogelijk in hun kracht zetten, over hun gehele levensloop. We hopen zo de zorg voor hen te verbeteren.’

De opening werd gedaan door stichting Open mind, wethouder Faouzi Achbar, Gemeente Rotterdam, Indigo Rijnmond en het Erasmus MC.

Nu te zien in Rotterdam

De buitententoonstelling KIND VAN is tot 11 april te zien op het Kruisplein in Rotterdam. Op 31 maart organiseert het KOPP centrum samen met het MARIO-onderzoek ook een jongerenwandeling waarin wordt stilgestaan bij de persoonlijke verhalen achter de portretten. Aanmelden voor de jongerenwandeling is mogelijk via deze link.

Stichting Open mind

KIND VAN is een initiatief van Stichting Open mind. Zij initiëren en produceren projecten in de publieke ruimte over maatschappelijk beladen onderwerpen zoals vluchtelingenthematiek, seksueel geweld, mensenhandel, depressiviteit onder jongeren, huiselijk geweld en kindermishandeling en LHBTQIA+.

 

Lees ook