Erasmus MC

Nieuwe sneltest werkt goed, blijkt uit onderzoek Erasmus MC

De coronavirus antigeen sneltest die twee maanden geleden in samenwerking met GGD Rijnmond is uitgeprobeerd in een testlocatie in Schiedam, blijkt geschikt om snel een testuitslag te verkrijgen bij mensen met milde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC. De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd op een zogeheten open access […]

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
bord testlocatie
Foto Esther Morren

De coronavirus antigeen sneltest die twee maanden geleden in samenwerking met GGD Rijnmond is uitgeprobeerd in een testlocatie in Schiedam, blijkt geschikt om snel een testuitslag te verkrijgen bij mensen met milde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Viroscience van het Erasmus MC.

De resultaten zijn inmiddels gepubliceerd op een zogeheten open access platform en worden nu ook ingediend bij Emerging Infectious Diseases, een wetenschappelijk tijdschrift dat de artikelen voor een review voorlegt aan een comité van wetenschappers.

Betrouwbaar

Moleculair microbioloog Richard Molenkamp en onderzoekster Zsofia Igloi concluderen uit verschillende analyses dat de antigeen sneltest van de farmaceutische fabrikant Roche bij 97 procent van de testpersonen een betrouwbare positieve uitslag gaf. Bij meer dan 85 procent van de testpersonen gaf hij een betrouwbare negatieve uitslag. Zij hebben dit kunnen vaststellen aan de hand van de neus- en keelswabs van bijna 1000 personen die gedurende het onderzoek langs kwamen in de Schiedamse testlocatie.

Die 1000 swabs werden onderworpen aan de antigeen sneltest, maar ook aan de conventionele PCR-test. Bovendien werd het virus uit de swabs van de testpersonen op viruskweek gezet om te zien of het virus nog in staat was zich te vermenigvuldigden. Dit zou dan een maat voor besmettelijkheid kunnen zijn.

Besmettelijk

Uit die verschillende analyses is nu gebleken dat de test van Roche in deze setting zeer betrouwbare resultaten geeft en dat bij mensen met milde klachten slechts 2 procent van de viruskweek positieve, en dus vermoedelijk besmettelijke personen, gemist zouden worden. ‘Dit linkt dan weer aan de vraag die we ook eerder probeerden te beantwoorden: Wanneer ben je nu besmettelijk?’, verklaart Richard Molenkamp. ‘We zien hier dat deze sneltest vrijwel alle personen van wie we denken dat ze besmettelijk zijn, eruit pikt.’

In principe is bij deze sneltest na vijftien minuten een uitslag bekend, maar uit dit onderzoek kon ook worden geconcludeerd dat een positieve uitslag vaak al sneller opkwam.

Bron- en contactonderzoek

Door gebruik te maken van deze snellere testmethode zou het bron- en contactonderzoek sneller gestart kunnen worden waardoor besmette mensen eerder in quarantaine kunnen en zo dus het virus minder vaak verder verspreiden. Op dit moment zijn nog verschillende andere antigeen sneltests van andere fabrikanten gevalideerd. Deze worden nu ook steeds meer gebruikt in Nederland.
Het laboratorium van de afdeling Viroscience gaat de komende maanden elke dag honderden van deze sneltests analyseren voor GGD Rijnmond op de deze week geopende nieuwe testlocatie XL op Rotterdam-The Hague Airport.

Een medewerker verwerkt het testmateriaal. Foto’s Esther Morren

Lees ook