Onderzoek

Blaasstoornis bij MS behandelen met neuromodulatie

Hoogleraar urologie prof. dr. Bertil Blok onderzoekt hoe stimulering van de schaamzenuw kan helpen bij een slecht functionerende sluitspier. Mensen met multiple sclerose (MS) hebben hier vaak veel last van. Blok krijgt van de stichting Start2Cure een subsidie van 400.000 euro voor dit project.

Deel
21 likes
Leestijd 1 min
Bertil Blok voor oratie

Het onderzoek van Bertil Blok en zijn collega’s richt zich op behandeling van de blaasklachten van MS-patiënten door stimulatie van een zenuw met een hoge frequentie. Deze zogeheten kilohertz-stimulatie verlamt de zenuw tijdelijk, waardoor de functie hiervan kortstondig uitvalt. Blok: ‘Dit principe willen wij toepassen op de nervus pudendus, ook wel de schaamzenuw. Als deze zenuwfunctie wordt onderbroken, opent de blaashals, met als gevolg een nagenoeg spontane blaaslediging door de afgenomen druk in de plasbuis.’

Het principe is al getest bij dieren en laat consistent goede resultaten zien. Blok: ‘Dit lijkt een ideale oplossing voor de blaasledigingsklachten. Het kan gecombineerd worden in een zelfde systeem als standaard sacrale neuromodulatie om zo de blaasklachten te behandelen met hetzelfde apparaat. We gaan nu onderzoeken of het mensen met MS kan helpen bij het plassen.’

Blaasklachten bij MS

Meer dan 90 procent van de mensen met MS krijgt op een gegeven moment blaasstoornissen. Deze klachten hebben vaak erg veel invloed op de kwaliteit van leven en worden vaak genoemd als een van de meest hinderlijke klachten van MS. Er zijn onvoldoende behandelingsopties voor een overgroot deel van de MS-patiënten.

Vroeg in de ziekte hebben MS patiënten vaak last van overactieveblaasklachten (OAB) zoals plotse aandrang, urineverlies en erg vaak naar het toilet moeten. In latere stadia ontstaan ook problemen met het openen van de sluitspier van de blaas, waardoor de blaas ook niet meer goed kan legen. Vooral deze klachten zijn erg lastig te behandelen waardoor vaak een katheter nodig is.

Start2Cure Foundation

De Start2Cure Foundation is in 2019 opgericht om op korte termijn de kwaliteit van leven van mensen met progressieve multiple sclerose te verbeteren en op de langere termijn genezing van de ziekte dichterbij te brengen.

Lees ook