Campagne Oogfonds

Koningin Máxima in het Erasmus MC voor campagne tegen bijziendheid

Vandaag lanceerde Koningin Máxima de campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’ in het Erasmus MC. Onderzoekers en het Oogfonds luiden hiermee de noodklok voor myopie, want naar verwachting worden de komende dertig jaar 50.000 mensen blind als gevolg van de oogziekte. Jonge kinderen die veel scherm kijken en weinig buitenspelen lopen het grootste risico. Koningin Máxima sprak met oogarts prof. Caroline Klaver en orthoptist dr. Jan Roelof Polling die in het Erasmus MC al jaren onderzoeken doen naar myopie.

Deel
7 likes
Leestijd 4 min

Koningin Maxima in gesprek met Bas (11) die een oogmeting krijgt van optometrist Kübra Liman van het Erasmus MC. Foto: Marco De Swart.

Kwart dertienjarigen in Nederland bijziend

Myopie heeft voor een groot deel te maken met de leefstijl en is deels erfelijk. Bijziendheid leidt bij één op de drie tot slechtziendheid of blindheid op latere leeftijd. Sinds de jaren ‘60 komt myopie vijf keer vaker voor en als die trend doorzet, is het aantal slechtzienden in Europa naar schatting in 2055 verdrievoudigd. Nederland telt dan volgens de prognoses tussen de 140.000 en 210.000 visueel gehandicapten als gevolg van myopie en tussen 53.000 en 80.000 blinde mensen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Caroline Klaver en Jan Roelof Polling, in samenwerking met het Oogfonds.

Kinderen die op jonge leeftijd veel van dichtbij naar een scherm kijken en weinig buitenspelen, lopen het grootste risico om myopie te ontwikkelen. Momenteel is een kwart van de dertienjarigen in Nederland al bijziend. Met simpele leefregels is er eenvoudig iets te doen aan myopie.

Simpele leefregels

Er is eenvoudig iets te doen aan myopie. Uit onderzoek blijkt dat buitenspelen de kans op bijziendheid bij kinderen enorm vermindert. Hieronder een paar simpele leefregels om de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen tegen te gaan:

• Houd schermen op een armlengte afstand van de ogen;
• 20-20-2 regel: Kijk na 20 minuten dichtbij, 20 seconden in de verte en;
• Ga elke dag zeker twee uur naar buiten.

Noodklok

Klaver: ‘Door de jaren heen hebben we myopie en de gevolgen daarvan steeds verder zien toenemen. Vroeger gingen kinderen knikkeren, touwtjespringen en verstoppertje spelen, nu zitten ze vaak en lang achter een scherm. Daar kun je bijziend van raken, terwijl buitenspelen de ogen juist beschermt. Als onderzoekers luiden ook wij de noodklok en onderschrijven we de adviezen ten zeerste. Meer naar buiten dus en minder op het scherm!’

‘Ik ben heel blij dat Koningin Máxima samen met ons aandacht besteedt aan de nieuwe campagne van het Oogfonds. Wereldwijd zien we dat kinderen van nu vaker bijziend worden dan vroeger, en dat kan later in het leven grote gevolgen hebben. Hoe jonger kinderen zijn als ze bijziend worden, des te erger zal de oogafwijking worden op volwassen leeftijd, en des te hoger wordt het risico op slechtziendheid of zelfs blindheid op latere leeftijd.’

Door thuiswerken en thuisonderwijs tijdens de coronapandemie is bijziendheid bij kinderen alleen maar verergerd. Vorig jaar deed Caroline Klaver, samen met onderzoekers van het Erasmus MC nog de oproep om ‘quarantaine bijziendheid’ bij kinderen te voorkomen tijdens de lockdown.

Gevolgen voor zorg, economie en patiënten

De naderende epidemie heeft grote gevolgen voor de zorg, de economie en patiënten zelf. In Nederland is het aantal operaties voor het loslaten van netvlies door myopie tussen 2009 en 2016 met 44% gestegen. De komende jaren neemt de wachttijd voor gespecialiseerde oogartsen en operaties in het ziekenhuis toe, voorspelt onderzoek.

De economische kosten door het uitvallen van blinde of slechtziende werknemers bedragen nu al 1 miljard euro per jaar en stijgen naar 2,3 tot 3,5 miljard euro in 2055. Voor patiënten wordt werk moeilijk of onmogelijk, net als dagelijkse activiteiten zoals autorijden, televisiekijken of sporten. Dat heeft een negatieve impact op het leven van mensen met myopie, waardoor ze vaker last hebben van angst of depressie. Kortom, hoogste tijd voor campagne!

‘Knikker myopie de wereld uit!’

Om op een speelse manier kinderen aan te spreken en ouders aan het denken te zetten, start het Oogfonds de campagne ‘Knikker myopie de wereld uit!’. Koningin Máxima verzorgde de officiële lancering in het Erasmus MC in het bijzijn van oogspecialisten, onderzoekers en jonge patiënten met hun ouders. Verder sprak ze met Caroline Klaver en Jan Roelof Polling over hun onderzoeken naar myopie en was ze aanwezig bij de oogmeting van Bas (11) door Kübra Liman, optometrist van het Erasmus MC. Kinderliedzanger Dirk Scheele bracht het lied ‘Sporten met je ogen’ ten gehore, dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef.

Koningin Maxima lanceert de campagne ‘Knikker myopie de wereld uit’. Foto: Marco De Swart.

Ga naar de website voor meer informatie.

Lees ook