Borstkanker

Nieuw onderzoek naar dieet bij chemotherapie

Wetenschappers van het Erasmus MC gaan onderzoeken of een kortdurend dieet met minder calorieën en minder eiwitten kan zorgen voor minder bijwerkingen bij vrouwen die chemotherapie krijgen voor borstkanker. Hierbij wordt specifiek gekeken naar hartschade door chemotherapie.

Deel
30 likes
Leestijd 1 min
IKNL Jongbloed cs
Het onderzoeksteam, van links naar rechts: cardioloog Olivier Manintveld, internist-oncoloog in opleiding Franny Jongbloed en internist-oncoloog Monique Bos.

Chemotherapie met zogenaamde anthracyclines is sinds de jaren ’60 de eerste aangewezen therapie voor de behandeling van meerdere kankervormen. Op langere termijn kunnen bijwerkingen ontstaan, met name in de vorm van schade aan het hart.

Effecten dieet

Uit eerder onderzoek bij dieren is al gebleken dat kortdurende dieetrestrictie, 30% minder calorieën, zorgt voor een langer leven en voor een afname van ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten. Bij nierdonoren en -ontvangers heeft dieetrestrictie al geleid tot sneller herstel na operatie.

Bij patiënten met kanker en uitzaaiingen naar de lever zorgde het dieet voor een betere opname van de chemotherapie zonder extra bijwerkingen. Over het effect van dit dieet op bijwerkingen van chemotherapie aan het hart is echter nog niets bekend. Dat is het onderwerp van onderzoek in deze studie.

De onderzoekers van de afdelingen cardiologie, oncologie en diëtetiek krijgen voor hun onderzoek naar een dieet bij chemotherapie voor borstkanker een subsidie van bijna 250.000 euro van de stichting Vrienden Integrale Oncologische Zorg. Het onderzoek gaat in april van start en zal ongeveer drie jaar gaan duren.

Verwachtingen

Arts-onderzoeker Franny Jongbloed van de afdeling interne oncologie leidt het onderzoek. Jongbloed: ‘Wij verwachten dat het dieet zorgt voor minder hartschade, ook op langere termijn, en tevens tot minder bijwerkingen van de chemotherapie. De vrouwen krijgen voor elke chemotherapie dit dieet gedurende vijf dagen. We vergelijken deze groep met vrouwen die hun normale voeding blijven innemen. Door te kijken naar veranderingen in het bloed en in het hart door onder andere het maken van een echo, zullen we de effecten van het dieet onderzoeken.’

Kwaliteit van leven

Door een simpel, veilig en makkelijk vol te houden dieet te volgen kan mogelijk ernstige hartschade door chemotherapie voorkomen en daarmee de kwaliteit van leven bij deze vrouwen verbeterd worden, ook op lange termijn. Tevens wordt de chemotherapie beter verdragen met als gevolg betere uitkomsten van de behandeling als gevolg van verdere optimalisatie van integrale zorg.

Meerdere ziekenhuizen in de regio zullen patiënten includeren in het onderzoek.

Lees ook