Podcast

Veel te vroeg geboren: wat zijn de gevolgen?

1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren. Hoe zien de eerste weken, maanden en jaren van je leven er dan uit? Voor het kind, de ouders en hun omgeving. We gaan erover in gesprek in de nieuwe aflevering van de podcast In Opname.

Deel
15 likes
Leestijd 2 min
Podcast_Roofthooft_OudeReimer_CROP
Daniëlla Roofthooft (l) en Monique Oude Reimer

Veel te vroeg geboren worden heeft grote impact op zowel het kind, de ouders als hun omgeving, weten Monique Oude Reimer en Daniëlla Roofthooft van de afdeling IC-neonatologie van het Erasmus MC Sophia. Hier verzorgen en behandelen zij prematuren, baby’s die voor week 37 van de zwangerschap geboren zijn.

In de podcast leggen ze uit hoe een opname op hun afdeling eruit ziet. De impact van zo’n vroeggeboorte gaat vaak verder dan de eerste jaren en veel mensen dragen de gevolgen de rest van hun leven mee, vertellen Oude Reimer en Roofthooft in de podcast. Verder beantwoorden ze vragen van luisteraars. Is vroeggeboorte erfelijk? Is het te voorspellen? En kun je het voorkomen?

Lees ook het verhaal van Mieke Verberkt. Zij voelde zich altijd al anders en kreeg allerlei verkeerde diagnoses, totdat op haar 31e vroeggeboorte de oorzaak van haar ‘volle hoofd’ bleek.

In Opname

In Opname is de podcast van Erasmus MC, met enthousiaste medewerkers in de hoofdrol. Alle afleveringen zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en alle andere podcastapps.

Wereld Prematurendag

Tijdens Wereld Prematurendag op 17 november wordt er jaarlijks speciale aandacht gevraagd voor te vroeg geboren baby’s en dragen we de ouders een warm hart toe. Het Erasmus MC en andere gebouwen in Rotterdam worden op deze dag paars aangelicht.

De afdeling IC Neonatologie van het Sophia speelt ook de hoofdrol in twee seizoenen van het EO-programma Handen aan de Couveuse. Bekijk de afleveringen op NPO Start.

Lees ook