Comfortzorg

Kinderanesthesiologen starten met ingrepen met alleen sedatie

Kinderen die een kleine ingreep ondergaan, zoals een punctie of een biopt, hoeven hiervoor sindskort niet meer onder algehele narcose. Sedatie, ook wel een roesje genoemd, volstaat. Dit biedt voordelen voor de kinderen, naasten en het ziekenhuis.

Deel
9 likes
Leestijd 1 min
sedatie kinderen
Sedaties worden in het Erasmus MC Sophia uitgevoerd door een physician assistant, zoals Jaap Dogger.

De sedaties vinden plaats in een behandelruimte bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Kinderen hoeven dus niet meer naar de operatiekamer. Dat scheelt tijd, omdat de hygiëne-eisen op een operatiekamer strikt zijn.

Kinderen en hun ouders hoeven zich niet eerst om te kleden. Ook kunnen ouders dichter in de buurt blijven. Dat helpt om de ingreep wat minder spannend te maken, zowel voor het kind als de ouders. Bovendien zijn kinderen na een sedatie sneller opgeknapt dan na een algehele narcose.

Twee physician assistants (PA) van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis kunnen deze sedaties zelfstandig uitvoeren. Een anesthesioloog is op afroep beschikbaar.

Goud waard

Anesthesioloog Lonneke Staals is enthousiast: ‘Vanaf begin 2023 willen we het aantal sedaties uitbreiden. Veel ingrepen blijken zich hier voor te lenen. Denk aan gipswissels, wondverzorgingen en het verwijderen van drains. Onze twee PA’s zijn goud waard, zij kunnen het gehele scala aan comfortzorg bieden. Dan doel ik op het afleiden met een VR-bril tot lachgassedatie, maar je kunt ook denken aan diepere sedaties als dat nodig is. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van wat je in de functie van PA kunt bereiken.’

Lees ook