Neonatologie

Live-verbinding tussen ziekenhuizen: betere zorg voor pasgeborenen

Een beeldscherm met camera op een rijdende standaard. Daarmee kunnen de behandelaars van een pasgeborene in het Amphia Ziekenhuis in Breda op elk moment communiceren met zorgprofessionals in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. ‘Echte shared-care zorg, over de muren van ziekenhuizen heen.’

Deel
8 likes
Leestijd 2 min
TeleNeo

Met de nieuwe techniek genaamd TeleNeo kunnen experts van de neonatale intensive care (NICU) van het Erasmus MC Sophia via een live-verbinding communiceren met de kinderartsen en neonatologen die in Amphia aan het bed van een pasgeborene staan.

Bij een zwangerschap van korter dan 32 weken of een geschat geboortegewicht van minder dan 1250 gram moet de bevalling plaatsvinden in een centrum met een neonatale intensive care (NICU). In Nederland zijn 10 ziekenhuizen met zo’n zeer gespecialiseerde afdeling. Wanneer het beter gaat, mag de baby naar een neonatologie-afdeling van een ander ziekenhuis. In Zuidwest Nederland werkt de NICU van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis samen met de neonatologieafdeling in het Amphia ziekenhuis in Breda.

Irwin Reiss, hoogleraar Neonatologie in Erasmus MC, en één van de initiatiefnemers, ziet de voordelen van het systeem voor de zorg en voor de ouders. ‘Kinderen die het nodig hebben worden behandeld op een gespecialiseerde NICU, maar de capaciteit is beperkt. Zodra een pasgeborene naar een ziekenhuis in de buurt van de woonplaats kan worden overgeplaatst, moeten we dat doen. Met TeleNeo kunnen we dan in samenwerking met de artsen in het ziekenhuis van overplaatsing een vinger aan de pols houden of zelfs helpen bij de behandeling. Dichtbij als het kan, veraf als het moet – we zeggen het al jaren. ’

Kinderarts-neonatoloog Ron van Beek van het Amphia voegt toe: ‘Andersom willen we ook overplaatsingen naar de NICU voorkomen, door beter in te schatten welke zorg de pasgeborene nodig heeft, samen met de artsen in het Erasmus MC. Voor ouders is het veel fijner als hun kind dichtbij huis opgenomen is. ’

Overplaatsing voorkomen

TeleNeo is vast onderdeel geworden van de zorg na een geslaagde proefperiode die liep sinds januari 2024. Tijdens de proef werd TeleNeo ingezet bij neonatale reanimatie, consulten met de kinderarts en werden er samen visites gelopen in de week voor of na verplaatsing. De resultaten waren positief. Ouders geven aan zich onderdeel te voelen van één behandelteam, waardoor een overplaatsing naar een ander ziekenhuis minder als een schok komt en ze meer vertrouwen in de zorgverleners hebben. Verpleegkundigen in het Amphia ziekenhuis krijgen meer ruimte om inbreng te geven en medische beslissingen worden sneller genomen.

‘We hebben voor zes patiënten zelfs een overplaatsing naar de NICU kunnen voorkomen. TeleNeo wordt ervaren als echte shared-care zorg, over de muren van ziekenhuizen heen, om de juiste zorg op de juiste plek te verlenen’, aldus kinderarts in opleiding en promovendus Josephine Wagenaar van het Erasmus MC. Zij leidde het onderzoek tijdens de proefperiode, samen met kinderarts Rob Taal van Erasmus MC en een team vanuit het Healthy Start-programma van de Convergentie en het Amphia Ziekenhuis.

Passende zorg

Het Erasmus MC biedt de zorg die aansluit bij de behoefte van de patiënt: zorg die de patiënt samen met de behandelaar kiest. En zorg die plaatsvindt op de juiste plek: in ons universitair medisch centrum, een ander ziekenhuis, thuis of waar dan ook. Zoals beschreven in Koers28, de strategie van het Erasmus MC.    

Lees ook