Oorsprong

Dierenmarkt in Wuhan waarschijnlijk de bron van coronapandemie

Een dierenmarkt in het Chinese Wuhan is zeer waarschijnlijk de bron van de Covid-19-pandemie. Dat concludeert een groep internationale onderzoekers, onder wie viroloog prof. Marion Koopmans van het Erasmus MC.

Deel
5 likes
Leestijd 1 min
Wuhan
De coronapandemie is zeer waarschijnlijk begonnen op een markt in Wuhan.

Nieuw onderzoek laat zien dat de coronapandemie zeer waarschijnlijk begonnen is op de Huanan-markt in Wuhan in China. In een wetenschappelijk artikel in Science licht een groep internationale wetenschappers toe hoe ze tot die conclusie komen. De studie verscheen eerder dit jaar online in een pre-printversie.

Viroloog prof. Marion Koopmans van het Erasmus MC is een van de betrokken wetenschappers en noemt het onderzoek ‘een grote stap’ in de zoektocht naar de oorsprong van de pandemie.

Allereerste gevalllen

De onderzoekers gingen terug naar de allereerste gevallen van Covid-19 in december 2019. Het ging om mensen met en zonder link met de dierenmarkt, maar ze hadden een ding gemeen: ze woonden allemaal dichterbij de markt dan op basis van toeval verwacht kan worden.

De volgende vraag was: waar op de markt is het virus vandaan gekomen? De onderzoekers stellen vast dat eind 2019 op de markt levende zoogdieren werden verkocht die in potentie vatbaar zijn voor het SARS-CoV2-virus. Eerder afgenomen coronavirus-positieve monsters van marktkramen waren sterk geconcentreerd op de plek waar levende wilde dieren verkocht werden. Wat de herkomst van de dieren is, is niet bekend.

Koopmans: ‘Alles bij elkaar concluderen wij dat dit sterk bewijs is dat het virus via levende wilde dieren op de markt terecht is gekomen en daar naar mensen is overgesprongen.’

Lees ook