‘Iedereen heeft het over dementie, hart- en vaatziekten en diabetes als volksziekten, maar ik denk dat een hele grote ziekte vergeten wordt. En dat is artrose.’ Dat zegt prof. dr. Sita Bierma-Zeinstra, hoogleraar artrose aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC. Wereldwijd is artrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening die leidt tot invaliditeit.
Bierma-Zeinstra ontdekte recent dat artrose van de knie en de heup twee keer zo vaak voorkomt als eerder werd gedacht. Ter illustratie: voor knieartrose betekent dat geen 38.000, maar 76.000 nieuwe gevallen per jaar.
Niet zo sexy
‘Artrose klinkt niet zo sexy. Maar de ziektelast is groot, en die neemt met de vergrijzing alleen maar toe. Met aantallen patiënten die twee keer hoger zijn dan gedacht, schatten we onze toekomstplannen voor de zorg niet goed in. Daar moet de aandacht naartoe gaan’, zegt prof. Patrick Bindels, hoogleraar Huisartsgeneeskunde.
In de podcast In Opname vertellen Bierma-Zeinstra en Bindels wat Nederland te wachten staat en wat er beter moet om de golf artrosepatiënten op te vangen.
De podcast In Opname is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts en Spreaker.
2,5 miljoen voor heupdysplasie
Sita Bierma-Zeinstra pleit ook voor meer onderzoek naar artrose. ‘We weten nog heel veel niet over artrose. Met onderzoek kunnen we daar de vinger achter krijgen.’ Recent kreeg Bierma-Zeinstra een prestigieuze Europese onderzoeks-subsidie van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar heupdysplasie bij kinderen. Kinderen met heupdysplasie lopen groot risico op heupartrose op jongvolwassen leeftijd.