Hartonderzoek

Twee Dekkerbeurzen voor Erasmus MC

Erasmus MC-onderzoekers Kirby Lattwein en Eline Vinke ontvangen een Dekkerbeurs van de Hartstichting. De beurs geeft de jonge hart- en vaatwetenschappers de kans zich verder te ontwikkelen en hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

Deel
9 likes
Leestijd 3 min
Red,Hart,On,Palms,Of,Boy,-,Caucasian,Child,Holding

Biomedisch technoloog en onderzoeker dr. Kirby Lattwein wil een gel met superkleine gasbelletjes en medicijnen ontwikkelen die met ultrageluid naar de plek van hartontstekingen door bacteriën gestuurd kan worden om deze gericht te behandelen.

Kirby Lattwein

Bacteriën in de bloedbaan kunnen in het hart of op de hartkleppen terechtkomen en daar ontstekingen veroorzaken. Voor mensen die al hartproblemen hebben kan zo’n infectie levensbedreigend zijn. Langdurige behandelingen met antibiotica kunnen zo’n infectie niet altijd goed verhelpen. Deze medicijnen kunnen de bacteriën niet goed doden, zeker niet als er een beschermlaag om de bacteriën heen zit. Bacteriën met zo’n beschermlaag zijn ook lastig operatief te verwijderen. Infecties kunnen daarom ook na behandeling weer terugkeren.

Gasbelletjes activeren

Lattwein wil de minuscule gasbelletjes en medicijnen met ultrageluid activeren door ze te laten trillen. De trillende gasbelletjes kunnen door de beschermlaag van de bacteriën dringen en de bacteriën direct doden. De komende jaren gaat ze de werking van deze gel ook onderzoeken.

Het is de bedoeling dat chirurgen deze gel uiteindelijk tijdens hartoperaties kunnen toepassen. Zo worden bacteriën gedood en infecties of nieuwe infecties voorkomen.


Kleine hersenvaten

Technisch geneeskundige dr. Eline Vinke wil met haar onderzoek de diagnose van ziekte aan de kleine hersenvaten verbeteren en het verloop van de ziekte kunnen voorspellen. Veel mensen krijgen een beroerte of dementie doordat de kleine hersenvaten ziek worden maar over hoe je deze ziekte vaststelt en wat het verloop is, is nog onvoldoende bekend.

Eline Vinke

Bij mensen die trager gaan denken en moeite krijgen met de planning van taken, is vaak sprake van schade aan de kleine hersenvaten. Maar welke schade voor welke klachten zorgt, is onbekend. Bepaalde schade op een MRI-scan kan bij de ene persoon wel gepaard gaan met klachten en bij de andere niet. Daarnaast is het nog niet mogelijk om te voorspellen hoe ziekte aan de kleine hersenvaten verloopt. Dit maakt het ook moeilijk om te onderzoeken welke behandelingen of leefstijlveranderingen erger kunnen voorkomen.

Voorspellen

Uiteindelijk wil Vinke kunnen voorspellen welke mensen bijvoorbeeld binnen 2 jaar een beroerte of dementie kunnen krijgen door zieke kleine hersenvaten. Juist deze mensen zullen het hardst behandelingen nodig hebben.

Dekkerbeurs

Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. Een Dekkerbeurs wordt jaarlijks toegekend en helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen.

 

Lees ook