Hartekinderen

Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

Kindercardioloog dr. Beatrijs Bartelds van het Erasmus MC onderzoekt hoe ze toekomstige hartproblemen kan voorkomen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daarvoor krijgt ze de Dekkerbeurs Clinical Established Investigator van de Hartstichting.

Deel
3 likes
Leestijd 3 min
Beatrijs Bartelds
Beatrijs Bartelds is de eerste kindercardioloog van Nederland die Dekkerbeurs Clinical Established Investigator krijgt | Foto: Arnaud Roelofsz

Met de beurs van ruim bijna € 700.000 kan Bartelds 5 jaar onderzoek doen bij kinderen die geopereerd zijn aan een aangeboren hartafwijking. Op latere leeftijd krijgt een deel van deze kinderen weer hartproblemen. Meestal gaat het om een vorm van hartfalen waarbij de rechterhartkamer niet meer goed ontspant of om hartritmestoornissen. Een behandeling hiervoor ontbreekt.

Bouwfout

Bartelds kiest twee routes in haar onderzoek. In de eerste gebruikt ze hartspiercellen en hartweefsel van de patiënt zelf. Ze wil uitzoeken: wat is het effect van de bouwfout van het hart bij het ontstaan van hartfalen op latere leeftijd? En is het mogelijk om het hart sterker te maken met nieuwe hartspiercellen? Voor dit onderzoek werkt Bartelds samen met hartchirurg dr. Yannick Taverne, die in zijn lab hartweefsel kan laten doorkloppen, en met celbioloog prof. Niels Galjart die precies weet hoe je hartcellen maakt uit stamcellen uit het bloed van een patiënt.

In het laboratorium van hartchirurg dr. Yannick Taverne kloppen plakjes hartweefsel buiten het lichaam door | Foto: Mathijs van Schie

Sport

De tweede route richt zich op sport en inspanning. Kan sport een behandeling van hartfalen bij een zeldzame hartafwijking zijn? Bij welke patiënten helpt het wel en bij welke niet, vraagt Bartelds zich af. Ook hoopt ze de stofjes te ontdekken die het hart verbeteren bij sport en dus als medicijnen kunnen werken. Daarnaast kijkt ze of je kunt voorspellen bij wie het hart achteruitgaat door patiënten te laten sporten.

Met eerder verkregen gegevens uit allerlei metingen bij sportende kinderen met een aangeboren hartafwijking gaat ze een app ontwikkelen, waarmee artsen patiënten persoonlijk sportadvies kunnen geven. Bij dit onderzoek werkt Bartelds samen met collega-kindercardioloog prof. Wim Helbing, die zich al eerder uitsprak over het belang van sport.

Eerste kindercardioloog

Bartelds is de eerste kindercardioloog in Nederland die de Dekkerbeurs voor Clinical Established Investigators krijgt. De beurs werd feestelijk uitgereikt op woensdag 23 maart 2022. Daarbij waren ook mede-Erasmus MC’ers neuroloog dr. Bob Roozenbeek en arts-epidemioloog dr. Maryam Kavousi aanwezig, zij kregen respectievelijk een Dekkerbeurs Senior Clinical Scientist en een Dekkerbeurs Senior Scientist.

Vlnr: Maryam Kavousi, Beatrijs Bartelds en Bob Roozenbeek kregen een Dekkerbeurs van de Hartstichting | Foto: Arnaud Roelofsz

Lees ook