Hart- en vaatziekten

Dekkerbeurs voor Maryam Kavousi en Bob Roozenbeek

Erasmus MC-onderzoekers dr. Maryam Kavousi en dr. Bob Roozenbeek krijgen beiden een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Met de beurs kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.

Deel
2 likes
Leestijd 1 min
dekkerbeurzen

Arts-epidemioloog Maryam Kavousi doet onderzoek naar de twee meest voorkomende hartziekten: hartfalen en boezemfibrilleren. Kavousi wil bereiken dat deze ziekten eerder worden ontdekt. Ze wil dat artsen meer kunnen doen om deze hartproblemen te voorkomen en patiënten op maat te behandelen.

Bij hartfalen is de pompkracht van het hart verminderd en boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Het hart klopt onregelmatig, en vaak te snel. Beide aandoeningen zijn nauw verweven met elkaar: de ene aandoening kan een verhoogd risico geven op de andere. Nu worden beide aandoeningen vaak pas ontdekt als het ziekteproces al een tijd aan de gang is, en er gezondheidsklachten ontstaan.

Kavousi gaat daarom onderzoeken hoe beide hartziekten in hun beginstadium samenhangen. Ze gaat daarvoor (anonieme) medische gegevens analyseren van tienduizenden mensen. Het gaat om mensen die al meedoen aan meerjarige onderzoeken, waarbij ze bloed afgeven en uitgebreide vragenlijsten invullen.

Haar onderzoek moet er toe leiden dat artsen beter weten bij welke patiënten regelmatige controle nodig is om beide hartziekten op tijd te ontdekken.

Nieuwe app voor snellere behandeling na beroerte

Neuroloog Bob Roozenbeek wil bereiken dat meer mensen op tijd de beste behandeling krijgen en goed herstellen van een beroerte. Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe sneller de behandeling begint, hoe groter de kans op goed herstel. Roozenbeek gaat daarom een app ontwikkelen, die ambulancemedewerkers adviseert naar welk ziekenhuis ze moeten rijden.

Nu is vaak lastig te bepalen welk ziekenhuis het beste is voor een bepaalde patiënt. Dit kan het dichtstbijzijnde ziekenhuis zijn, maar ook een verder gelegen, groter ziekenhuis waar artsen meer specialistische behandelingen kunnen uitvoeren. Wat het beste is, hangt af van de diagnose, maar die kan pas in het ziekenhuis worden gesteld.

De app helpt het ambulancepersoneel bij het maken van de beste keuze. De app geeft advies op basis van gegevens over ziekenhuizen in de buurt, en patiëntgegevens, die de ambulanceverpleegkundige invoert in de app.

Dekkerbeurzen

Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen voor talentvolle hart- en vaatonderzoekers in verschillende stadia van hun carrière. De Dekkerbeurzen worden dit jaar voor de 35e keer toegekend.

Lees ook