Luchtwegvirussen

Viroloog Ron Fouchier krijgt Beijerinck Virologie Prijs

Viroloog Ron Fouchier ontvangt de M.W. Beijerinck Virologie Prijs van de KNAW. Hij krijgt de prijs van 35.000 euro en een medaille vanwege zijn onderscheidende werk op het gebied van de virologie.

Deel
8 likes
Leestijd 1 min
One Health Pact, Erasmus MC, 21 september 2022
Ron Fouchier | Foto: Marco De Swart

Fouchier (1966) begon zijn loopbaan met onderzoek naar HIV/AIDS. Later ging hij aan de slag met luchtwegvirussen, zoals griep. Nu is hij een van de meest gezaghebbende experts op het gebied van luchtwegvirussen en hun gevolgen voor de gezondheid van mens en dier.

Luchtwegvirussen

Fouchier begon een onderzoeksgroep bij de afdeling Viroscience van het Erasmus MC om de moleculaire biologie en evolutie van griepvirussen te bestuderen. Met zijn team ontdekte hij verschillende nieuw opkomende luchtwegvirussen, waaronder diverse coronavirussen en een nieuw vogelgriepvirus.

Als hoogleraar moleculaire virologie bestudeert Fouchier hoe virussen evolueren. Ook volgt hij hoe ze ziekteverwekkend kunnen worden, van gastheer veranderen, door de lucht overdraagbaar worden en ontsnappen aan de immuniteit van de gastheer. Hij zorgt er daarbij steeds voor dat wat hij onderzoekt ook toepasbaar is voor de volks- en diergezondheid.

Netwerk

Als managing director van het nationaal influenzacentrum verbeterde hij methoden om ieder jaar het best mogelijke griepvaccin te kiezen. In 1998 lanceerde hij een Nederlands surveillancenetwerk voor vogelgriep,

Fouchier krijgt zijn prijs op vrijdag 10 maart 2023, tijdens het Dutch Annual Virology Symposium (DAVS). Daar ontvangt ook viroloog Daniel Hurdiss van de Universiteit Utrecht de Beijerinck Premie. Deze is voor jonge virologen. De KNAW reikt beide prijzen om de twee jaar uit.

Lees ook