Erasmus MC

Vrouwen met leveradenoom (en kinderwens) hoeven niet meer onder het mes

Arts-onderzoeker Julia Klompenhouwer heeft van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Enterologie (NVGE) een prijs in de wacht gesleept voor het beste proefschrift van 2019.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
Julia-Klompenhouwer-solo-landscape-1
Julia Klompenhouwer

De bevindingen van haar studie zijn van groot belang voor een specifieke groep patiënten met een goedaardige levertumor, ook wel leveradenoom genoemd, zegt de trotse hoogleraar Rob de Man. Hij is een van de promotoren die zijn promovendus Cum Laude zag promoveren.

“Deze groep patiënten is klein. Ongeveer zes op de honderdduizend mensen ontwikkelt zo’n tumor”, licht mede-promotor en hoogleraar Jan IJzermans toe, “maar de consequenties zijn groot. Als deze goedaardige tumoren worden ontdekt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, dan werden deze vrouwen in het verleden geopereerd als de tumor een bepaalde grootte had overschreden. Zwanger worden werd hen, tot de tumor was verwijderd, afgeraden.”

Vanzelf

Julia heeft met haar studie ontdekt dat als deze vrouwen stoppen met de pil, de tumor bij de meerderheid van de vrouwen vanzelf kleiner wordt. Als de tumor kleiner is dan vijf centimeter, kan hij veilig blijven zitten, vertelt IJzermans. “Stoppen met de pil plus een gezonde leefstijl waarbij vrouwen voldoende bewegen en -in geval van overgewicht- wat gewicht verliezen, zorgt ervoor dat de tumor slinkt”, zegt IJzermans.

De Man: “Julia heeft bovendien een studie gedaan naar een groep vrouwen met een adenoom kleiner dan vijf centimeter. Zij stonden onder nauwlettende controle tijdens hun zwangerschap. In deze studie verliepen de zwangerschappen zonder complicaties. Het goede nieuws is dus dat als vrouwen met zo’n adenoom met de pil stoppen en een goede leefstijl naleven, niet geopereerd hoeven te worden. En ze kunnen veilig zwanger worden.”

De laureaat zelf is inmiddels bezig met de vooropleiding Interne Geneeskunde in het Franciscus Vlietland Ziekenhuis. “We wisten: adenomen kunnen in omvang toenemen en gaan bloeden tijdens de zwangerschap. Daarom worden deze vrouwen in het verleden vaak snel geopereerd. Maar we wisten ook dat er genoeg vrouwen waren die een probleemloze zwangerschap hadden doorgemaakt voordat ze wisten dat ze een dergelijke levertumor hadden. Daarom zijn we gaan uitzoeken hoe het zit bij vrouwen met een wat kleiner adenoom.”

Stoppen

De conclusie, dat adenomen kunnen slinken zodra vrouwen stoppen met de pil, is belangrijk voor vrouwen. “Een operatie aan de lever is ingrijpend. En als zo’n adenoom fors is en midden in de lever zit, kan een operatie grote risico’s met zich meebrengen. Stoppen met de pil en een leefstijlinterventie is dan een veel betere optie. Dit is een belangrijke bevinding voor de toekomstige behandeling van deze levertumoren”

Klompenhouwer is blij met haar onderscheiding, die zij deze week in ontvangst heeft mogen nemen. De prijs zou eigenlijk al in mei worden uitgereikt, maar de plechtigheid werd vanwege de coronacrisis uitgesteld. De geldprijs die met de onderscheiding gepaard gaat, investeert ze in haar opleiding. Julia keert in maart terug naar het Erasmus MC, waar zij in opleiding gaat tot Maag-Darm-Lever-arts.

Julia Klompenhouwer en haar promotoren prof. Jan IJzermans (links) en prof. Rob de Man, tijdens haar promotie in 2019.

Lees ook