Actueel

Miljoen euro voor MRI-onderzoek naar urine-incontinentie

Het Maastricht UMC+ en het Erasmus MC krijgen circa 1 miljoen euro voor onderzoek naar de  aansturing van de blaas vanuit de hersenen. 

11 likes
Leestijd 1 min

Hero alt/video title

blaas-bladder

In het door de afdeling urologie van Maastricht UMC+ geleidde onderzoekproject Interoceptive Processing Associated with Bladder Control: Mind the Gap wordt – samen met Erasmus MC in Rotterdam, drie medische bedrijven en een patiëntenorganisatie – een nieuwe meetmethode ontwikkeld om de communicatie tussen de blaas en hersenen beter in kaart te brengen.

Super MRI-scanner

Hiervoor wordt de super MRI-scanner gebruikt waarmee functionele MRI’s gemaakt kunnen worden. Deze MRI levert een gepersonaliseerde print van hersen- en zenuwfuncties op in relatie tot waarneming van sensaties in de blaas en controle over de blaas.  ‘Zo zullen we op een heel nieuwe manier leren hoe de aansturing van onze organen werkt en sneller meer effectieve en op de patiënt toegespitste behandelingen voor urinecontinentie kunnen ontwikkelen’,  concludeert uroloog dr. Bertil Blok van het Erasmus MC.

Lees meer op de website van het Maastricht UMC+ .

Actueel

Actueel

Daya wil meer aandacht sikkelcelziekte voor zoontje Jayven (2)

Sikkelcelziekte is een ernstige en erfelijke vorm van chronische bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen niet rond, maar maan- of sikkelvormig zijn. Hierdoor blokkeren ze periodiek bloedtoevoer dat leidt tot hevige pijnen, onherstelbare beschadiging van organen en een verkorte levensverwachting. Aanvallen worden uitgelokt door koude, infecties en koorts, pijn, andere vormen van stress en te weinig drinken.

16 likes
Leestijd 5 min

Hero alt/video title

DSCF3810_nabewerkt
Lees het artikel