Erasmus MC

LineConnector: einde aan gehannes met kluwen infuus- en medicatielijnen 

Erasmus MC-Create4Care en zorgtechbedrijf Best Care Solutions BV lanceren deze week een bijzonder product: de LineConnector.

Deel
1 likes
Leestijd 8 min
LineConnector

De LineConnector is een kleine plastic klem in de vorm van een bloemetje, waarin zes infuuslijnen en twaalf medicatielijnen kunnen worden vastgeklemd. Het product is de eerste uitvinding van project Create4Care dat zijn weg naar de markt vindt. 

De LineConnector komt geen dag te vroeg: met meer dan 500 covid-patiënten op de IC die geregeld op hun buik moeten worden gedraaid –en weer terug- worstelen verpleegkundigen meer dan ooit met de wirwar aan snoeren en lijnen die de patiënt vastgekoppeld houden aan monitoren en infuuspompen. 

Initiator van Create4Care Onno Helder demonstreert de LineConnector

Handzame bundel

Aan dat geworstel komt met de LineConnector een einde. Met drie van deze klemmetjes tussen de medicatiepompen en de patiënt, worden de lijnen keurig en overzichtelijk samen gebonden tot een handzame bundel.  

Tamara de Vos, manager van Erasmus MC-Create4Care, is trots. Create4Care verbetert producten en processen die onpraktisch, tijdrovend, onhandig of zelfs onveilig zijn, en als we ze niet kunnen verbeteren, ontwerpen we ze opnieuw’, legt De Vos uit.  

‘De LineConnector is een typische oplossing voor een probleem dat bij ons werd aangedragen door de werkvloer, weet De Vos. Patricia Koudstaalsenior IC-verpleegkundige en adviseur Kwaliteit van de IC kinderen, kaartte het probleem in 2018 aan. Zij droeg zelf al een eerste suggestie aan voor een oplossing. 

Create4Care pakte de handschoen op en ging met een groep studenten en docenten van de minor Zorgtechnologie aan de Hogeschool Rotterdam aan de slag. Twee jaar later ligt er een product dat klaar is om te worden verkocht aan ziekenhuizen in de hele wereld. De Vos: ‘Dit is precies ons doelhet bottom up verbeteren van de zorg in co-creatie met de zorgprofessional. 

Duitsland

Berry Gravethsamen met Stefan Hectors eigenaar van het zorgtechbedrijf Best Care Solutions BV, gaat de LineConnector op de markt brengen. De belangstelling is grootDe Intensive Care-afdelingen van het Erasmus MC ontvangen medio volgende maand de eerste 7500 exemplaren. Graveth heeft aanvragen van een tiental andere ziekenhuizen in heel Europa. Zijn distributeur is bezig de LineConnector in Duitsland en Scandinavië te introduceren. 

Graveth was een poos geleden bij Tamara de Vos op bezoek in de studio van Create4Care om te bespreken hoe ze konden samenwerken. Zijn oog viel meteen op de ‘Bloem’, zoals het prototype destijds nog heette. Graveth, zelf voormalig IC-verpleegkundige, herinnert zich: ‘Ik zag direct de potentie. Met die kluwen aan lijnen wordt al decennia lang gehannest’, schetst hij.  

Onlangs nog zag hij op Netflix de ziekenhuisserie Lenox Hill. ‘Ook daar zie je ze worstelen met die lijnen. Het is echt een universeel probleem. Vaak lossen verpleegkundigen het op door alle lijnen dan maar los te koppelen en opnieuw aan te leggen. Los van het feit dat je daarmee meer risico op lijninfecties kunt veroorzaken, wordt ook veel medicatie verspild. Want je moet dan nieuwe medicatiespuiten aanmaken. 

Best Care Solutions  BV kreeg voor de eerste productiekosten van de LineConnector een lening van ErasSupport, het financieel fonds van het Technology Transfer Office (TTO) van het Erasmus MC. Ook al een primeur. De lening voor Best Care Solutions is de eerste die ErasSupport heeft goedgekeurd.  

Pril

‘Het vinden van kapitaal om een briljant idee op de markt te brengen, is vaak ontzettend lastig als een nieuw product zich nog in een pril stadium bevindt’, weet Nathalie Popken, senior Business Development Manager bij TTO. ‘De meeste financieringsmogelijkheden zijn gericht op investeringen in een product dat al een stapje verder is. Het Erasmus MC heeft met financiële steun van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ErasSupport ontwikkeld, een investeringsinstrument specifiek voor beginnende bedrijven en aspirant-ondernemers.’ 

ErasSupport verstrekt een maximale lening van € 20.000 per project en biedt daarbij toegang tot een netwerk van innovatiegerichte organisaties in Nederland, met name in de regio Rotterdam. Dit geeft ondernemers de kans om in contact te komen met bestaande ondernemers, hun ondernemersvaardigheden aan te scherpen en waardevolle tips en tricks te leren. 

Wegwerp

De LineConnectors zijn disposable. Bij elke lijnenwissel of ontslag van de patiënt worden ze weggegooid. ‘Vanuit infectiepreventieperspectief is het niet wenselijk en mogelijk dat producten met dergelijke toepassing en vorm worden hergebruikt’, zegt Graveth. ‘Op termijn willen we echter graag bijdragen aan het verminderen van de plastic afvalberg en gaan we onderzoeken of ze te recyclen zijn. Maar laten we eerst zien of de ziekenhuizen ze ook echt prettig vinden in gebruik.’  

Tenslotte: gaan Erasmus MC-Create4Care en Best Care Solutions BV rijk worden van dit briljante idee? Graveth: ‘Ik doe dit werk omdat ik het leuk vind om te ondernemen én om met innovatie bezig te zijn. Dan volgt het geld vanzelf wel. Maar als naast de Nederlandse ziekenhuizen bijvoorbeeld ook Duitse ziekenhuizen hem willen hebben, kan het echt een succes worden. Er staan 28.000 IC bedden in Duitsland.’ 

De Vos vult aan: een deel van de revenuen komt terug naar het Erasmus MC. Dat geld komt hier dan weer ten goede aan zorg en wetenschap.’  

Erasmus MC-Create4Care heeft op dit moment ongeveer dertig projecten lopen: van eerste pril idee tot een prototype dat bijna klaar is voor een gang naar ‘de markt’. Het streven is om jaarlijks zeven tot tien ideeën op te pakken, die minimaal twee producten moeten opleveren. 

Lees ook