Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Hoogleraar Radiodiagnostiek Gabriel Krestin geridderd bij afscheid

Prof. dr. Gabriel Krestin, voormalig afdelingshoofd Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, is bij zijn afscheid van het Erasmus MC vereerd met de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tevens ontving hij de Erasmus MC-penning voor zijn inspanningen in de patiëntenzorg, het onderzoek en het onderwijs.

Deel
5 likes
Leestijd 3 min
_FVP9482

Loco-burgemeester Astrid van Eekelen van Leidschendam-Voorburg overhandigde de ridderorde namens Zijne Majesteit de Koning op 6 april 2022. Uit handen van voorzitter Raad van Bestuur van Erasmus MC, prof. dr. Stefan Sleijfer, ontving Krestin de Erasmus MC-penning. Naast collega’s, vrienden, familie en de besturen van de Erasmus Universiteit, Erasmus MC en TU Delft was ook minister van VWS Ernst Kuipers aanwezig.

Krestin begon als hoogleraar Radiodiagnostiek in 1996 in de voorlopers van het Erasmus MC. Hij kwam van de Universiteit van Zurich, nadat in Nederland geen geschikte kandidaat werd gevonden.

Goede keuze

Prof. dr. Aad van der Lugt, radioloog en opvolgend afdelingshoofd Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, sprak Krestin toe voorafgaand aan diens afscheidsrede. ‘25 jaar later kunnen wij stellen dat dit een bijzonder goede keuze is geweest. Jouw eerste opdracht was niet makkelijk: integratie van de afdeling Radiologie van de Daniel Den Hoed en het toenmalige Academisch Ziekenhuis Rotterdam.’

‘Jouw voorstel was om op een andere manier te gaan werken. In plaats van de scheiding in oncologische versus niet-oncologische radiologie was jouw voorstel om de radiologie te organiseren in orgaangebieden. Radiologen moesten met meerdere beeldvormende modaliteiten hun klinische collega’s ondersteunen in de patiëntenzorg. In Amerika werkten ze al veel langer op deze manier, hier echter stuitte je op weerstand. Voor Nederland was het ook een nieuw concept. Maar in 2000 werd deze verandering ingezet en een aantal jaren later wilde niemand meer anders.’

‘Het waren vooral de mensen die het verschil konden en moesten maken’

Van der Lugt vervolgt: ‘In de afgelopen 25 jaar is de radiologie en de nucleaire geneeskunde door de grote invloed van techniek enorm snel veranderd. Prof. Krestin zette in op een goede relatie met de industrie zodat snel geïnvesteerd kon worden in nieuwe technologische ontwikkelingen. De beeldvormende infrastructuur was voor hem meer dan alleen de apparatuur. Dat was slechts de basis, het waren vooral de mensen die het verschil konden en moesten maken.’

Onderscheidingen

Naast zijn werk als afdelingshoofd is Krestin lid geweest van diverse internationale verenigingen en kreeg hij vele internationale onderscheidingen. Recent nog werd Krestin gekozen tot meest invloedrijke radiologieonderzoeker van 2022 door het digitale platform Auntminnie, het belangrijkste nieuwsmedium voor radiologen. Krestin gaf aan die prijs te zien als een waardering voor de inspanningen van alle medewerkers op zijn afdeling.

Mentor

Krestin is van plan om ook na zijn pensionering actief te blijven, met name als mentor. ‘Er is niets dat meer voldoening geeft dan te zien hoe jonge onderzoekers en clinici proberen succesvol te worden en te weten dat je daaraan hebt bijgedragen’, zo zegt hij. Hij zal zich ook meer gaan bezighouden met startende bedrijven.

Bekijk de afscheidsrede terug.

Lees ook