Nationale Wetenschapsagenda

5 miljoen voor onderzoek naar sekseverschillen bij autisme

Komt autisme vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, en waarom? Een consortium onder leiding van dr. Aleksandra Badura van het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar sekseverschillen bij autisme. Ze krijgen 5 miljoen euro subsidie uit de Nationale Wetenschapsagenda.

Deel
19 likes
Leestijd 1 min
AleksandraBadura
Aleksandra Badura, universitair hoofddocent aan het Erasmus MC.

Autisme wordt veel vaker gediagnosticeerd bij mannen dan bij vrouwen. Is dit het resultaat van biologische verschillen of van op mannen gerichte wetenschap en gezondheidszorg met diagnostische ‘blinde vlekken’? Gebrek aan kennis over dit onderwerp belemmert de ontwikkeling van goede diagnostiek en daarmee toegang tot zorg voor alle mensen met autisme.

Met het consortium genaamd SCANNER wil Aleksandra Badura, universitair hoofddocent bij afdeling Neurowetenschappen, begrijpen hoe genetische, neurofysiologische en gedragsmatige sekseverschillen bijdragen aan kenmerken van autisme en de ernst ervan. Het doel is om de diagnostiek van autisme te verbeteren door nieuwe oplossingen te introduceren die bruikbaar zijn in eHealth en in de klinische zorg.

Misdiagnose bij vrouwen

Badura is verheugd over de toekenning van de subsidie: ‘Ik zie het als een erkenning van het publiek en de financieringsinstanties dat we het probleem van mis- en onderdiagnose bij vrouwen moeten aanpakken. Er is nog zoveel te leren over autisme.’

Nationale Wetenschapsagenda

Dit project krijgt financiering in de vierde ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Het Erasmus MC is leider van drie consortia: SCANNER naar seksverschillen bij autisme, HOLLAND HYBRID HEART naar een zacht robothart en ESCH-R naar verduurzaming.

Lees ook