Nationale Wetenschapsagenda

Onderzoek naar circulaire ziekenhuizen krijgt 6 miljoen

Een consortium van Nederlandse ziekenhuizen en kennisinstellingen onder leiding van Erasmus MC krijgt 6 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda om ziekenhuizen duurzaam en toekomstbestendig te maken. Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en staflid Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC, leidt het consortium.

Deel
14 likes
Leestijd 1 min
Bed klein 2
De afvalberg van 24 uur intensive care-zorg

De zorgsector is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2 voetafdruk van Nederland. De Nederlandse overheid pleit daarom voor een duurzamere gezondheidszorg (Green Deal Duurzame Zorg 3.0). Het ESCH-R-project gaat deze uitdaging aan met de missie om toepassing van circulaire interventies in ziekenhuizen te versnellen en de ecologische voetafdruk van de zorg te verlagen.

Samen met maatschappelijke partners gaat het interdisciplinaire onderzoeksteam onder leiding van ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld strategieën ontwikkelen die circulair, veilig en schaalbaar zijn. Op langere termijn moet ESCH-R bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg.

Wegwerpproducten

Hunfeld is terecht verheugd over de toekenning. ‘Het feit dat de Nationale Wetenschapsagenda deze subsidie toekent, maakt me trots. Het gaat immers om een onderwerp dat door de Nederlandse bevolking heel belangrijk wordt gevonden. De CO2-uitstoot van de zorg moet echt omlaag. Met het ESCH-R project gaan we daar belangrijke stappen in zetten. Hoe kunnen ziekenhuizen minder wegwerpproducten gebruiken en de transitie naar circulariteit maken?’

Lees ook dit artikel over de circulaire intensive care.

Nationale Wetenschapsagenda

Dit project krijgt financiering in de vierde ronde van het programma van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal is ruim 131 miljoen euro beschikbaar voor de consortia. Het Erasmus MC is leider van drie consortia:ESCH-R naar circulaire ziekenhuizen, SCANNER naar sekseverschillen bij autisme en HOLLAND HYBRID HEART naar een zacht robothart.

Lees ook