Immuuntherapie

Onderzoek naar nieuwe generatie afweercellen tegen borstkanker

Prof. dr. Reno Debets van het Erasmus MC Kanker Instituut krijgt van KWF Kankerbestrijding ruim 900.000 euro voor zijn onderzoek naar nieuwe afweercellen voor de behandeling van borstkanker. Doel van het onderzoek is om een nieuwe generatie afweercellen te creëren voor een langdurig behandeleffect van agressieve borstkanker.

Deel
20 likes
Leestijd 2 min
tumor

Patiënten met bloedtumoren worden al succesvol behandeld met zogenaamde adoptieve celtherapie, ofwel ACT. In deze vorm van immuuntherapie worden van patiënten hun T-cellen (een type afweercel) verzameld. Deze cellen worden genetisch aangepast zodat ze de tumor herkennen, waarna dit T-celproduct wordt teruggegeven aan de patiënt.

Adoptieve T-celtherapie is minder succesvol bij de behandeling van orgaan- of zogenaamde solide tumoren, omdat de onderdelen van de tumor die specifiek herkend worden door T-cellen onvoldoende bekend zijn, en omdat in die tumoren immuunremming optreedt. Vooral de immuunremming van T-cellen kan zorgen voor kortdurende effecten van deze therapie.

Double acting T-cellen

Prof. Reno Debets

Debets wil verder met een bevinding die in het Erasmus MC is gedaan, die aantoont dat in een agressieve vorm van borstkanker veel macrofagen (een subset van ander type afweercel) voorkomen. De macrofagen remmen het langdurige effect van de adoptieve celtherapie. Debets: ‘We borduren voort op de reeds bestaande en succesvolle samenwerking tussen Erasmus MC en het bedrijf Pan Cancer T die heeft geresulteerd in de identificatie van een zogenaamde T -celreceptor (TCR) gericht tegen een nieuwe tumorstructuur die specifiek aanwezig is bij agressieve borstkanker.’ Deze T-celreceptor heeft succesvol de laboratoriumtesten doorlopen voor het verkrijgen van het predicaat ‘effectief en veilig’.

In het huidige project, willen Debets en collega’s een nieuwe generatie T-celproduct maken. Dit product moet tumorcellen specifiek herkennen en weerbaar zijn tegen macrofaagremming. ‘Als dit succesvol is, willen we met dergelijke double acting T-cellen de klinische inzetbaarheid voor de behandeling van agressieve borstkanker bewijzen’, aldus Debets.

Lees ook