Zonnebrand

Twijfeltelefoon bereikbaar voor vragen over huidkanker

Mensen die vragen hebben over huidkanker en zonnebrand kunnen vanaf nu terecht bij de Twijfeltelefoon, een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio Rijnmond. Medisch studenten zitten klaar om betrouwbare informatie te geven.

Deel
6 likes
Leestijd 1 min
zonnebrand

De Twijfeltelefoon is bereikbaar voor antwoord op alle vragen over huidkanker en zonnebrand. Want ook daarover gaat desinformatie rond op social media, vertelt Twijfeltelefoon-coördinator Willemijn van der Kleij. ‘Er wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat zonnebrand huidkanker zou veroorzaken, terwijl dit een hele effectieve en belangrijke manier is om onze huid te beschermen tegen de zon en zo huidkanker te voorkomen.’

De Twijfeltelefoon is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar op het nummer 088-7555777. De lijnen worden bemenst door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Weren, kleren, smeren

Huidkanker is met 80.000 nieuwe patiënten per jaar de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Eén op de vijf Nederlanders krijgt huidkanker en dermatologen verwachten dat dit aantal de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Het risico op huidkanker verkleinen, kan door het advies ‘weren, kleren, smeren’ te volgen. Dat betekent: vermijd de zon op de piekuren, draag een pet of hoed en UV-werende kleding en smeer je regelmatig in met zonnebrandcrème.

Luister voor meer informatie over huidkanker en zonnebrand ook naar de Erasmus MC-podcast In Opname. Daarin vertelt dermatoloog Marlies Wakkee hoe je huidkanker herkent en geeft ze antwoord op veelgestelde vragen over zonnebrand.

Andere vragen

De Twijfeltelefoon is ook bereikbaar voor vragen over mazelen, kinkhoest, anticonceptie, vroege opsporing darmkanker, het HPV-vaccin, de griepprik en het coronavaccin.

Lees ook