Artificial intelligence

Van 112 tot revalidatie: nieuw lab gaat beroertezorg verbeteren met AI

In het pas opgerichte ICAI Stroke Lab gaan vijf promovendi zich onder begeleiding van een team van experts van het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit in samenwerking met Philips richten op het verbeteren van de uitkomst van patiënten met een beroerte met AI-technieken. ICAI is het landelijke Innovation Center for Artificial Intelligence.

Deel
19 likes
Leestijd 2 min
ICAI Stroke lab phds

Dr. Theo van Walsum, een van de initiatiefnemers van het lab: ‘We willen kunstmatige intelligentie inzetten om de patiënt met een beroerte te helpen vanaf het 112-moment tot en met de revalidatie. De care pathway na een beroerte kent veel keuzemomenten. We willen moderne AI ontwikkelen om zorgprofessionals en patiënten betere keuzes te laten maken.’

Gepersonaliseerde behandeling

De komende jaren gaan vijf promovendi in samenwerking met Philips werken om die keuzes te ondersteunen. ‘We gaan een omgeving creëren waarin we langs de hele tijdlijn van de patiënten data verzamelen. Uit die data kunnen we met AI informatie halen. Bijvoorbeeld bij welke soort patiënten welke behandeling beter zal aanslaan. Of welke patiënten welke revalidatie nodig hebben. Dat kunnen we dan uiteindelijk inzetten voor een gepersonaliseerde behandeling om de uitkomsten van patiënten te verbeteren.’

Het streven om de uitkomst van patiënten met een beroerte te verbeteren kan ook de sociaaleconomische kosten die samenhangen met een beroerte verlagen.

Beroerte

Jaarlijks worden ongeveer 1 miljoen Europeanen getroffen door een beroerte. Het is een belangrijke doodsoorzaak in ontwikkelde landen en invalideert de helft van de patiënten. Meer dan 6 miljoen Europeanen leven met de gevolgen van een beroerte. Dat zorgt voor enorme kosten: circa 38 miljard euro per jaar in Europa. Bovendien komen beroertes steeds vaker voor bij jonge mensen, met naar schatting 1,5 miljoen beroertes per jaar in Europa in 2025.

Het Erasmus MC zal de klinische expertise leveren via de afdelingen Neurologie, Radiologie & Nucleaire Geneeskunde en Revalidatiegeneeskunde en samenwerken met onderzoekers van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg en de Biomedical Imaging Group Rotterdam met expertise in kunstmatige intelligentie en biostatistiek. Vanuit de Erasmus Universiteit is de Erasmus School of Health Policy & Management betrokken en vanuit Philips de afdeling IGT Innovations.

Lees ook het eerdere artikel ‘Twee labs voor kunstmatige intelligentie in het Erasmus MC’.

Het ICAI Stroke lab team met midden boven dr. Theo van Walsum

Lees ook