Rapport

Kennis uit universitaire medische centra bereikt collega’s én maatschappij

Onderzoek van de Nederlandse universitaire medische centra heeft niet alleen veel impact op de wetenschappelijke wereld, maar ook aantoonbaar  op de maatschappij. Dat staat in een rapport waarin op een nieuwe manier naar de impact van onderzoek werd gekeken. Het onderzoek van het Erasmus MC behoort tot de top.

Deel
0 likes
Leestijd 2 min
onderzoeker

Het rapport Research Impact of the Dutch University Medical Centers laat zien hoe de wetenschappelijke kennis uit universitaire medische centra via verschillende kanalen haar weg vindt naar de maatschappij. ‘Dit sluit aan bij de recente beweging om wetenschap op een andere manier te beschouwen. Niet meer alleen kijken naar citaties en impactfactoren, maar nadrukkelijk ook naar maatschappelijke impact, samenwerking en expertise’, aldus adviseur onderzoeksbeleid Rik Iping. Hij schreef namens het Erasmus MC mee aan het rapport, in opdracht van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Aan de top

Op het gebied van wetenschappelijke impact zit het Erasmus MC al jaren aan de top. Zo wordt Rotterdams onderzoek 100% vaker geciteerd dan het wereldgemiddelde over dezelfde onderwerpen. Deze score is de hoogste van de Nederlandse umc’s en betekent dat het Erasmus MC zich kan meten met internationale toppers zoals het Imperial College en de University of Cambridge. Op het gebied van internationale samenwerking zijn topinstellingen zoals Harvard University in Amerika, KU Leuven in België en Karolinska in Zweden belangrijke onderzoekspartners. Hiernaast werkt het Erasmus MC intensief samen in onderzoek met ziekenhuizen in de regio.

Decaan van het Erasmus MC Hans van Leeuwen is trots. ‘Het is voor een groot instituut als het Erasmus MC ongelooflijk knap dat ons onderzoek al jaren bijna twee keer vaker geciteerd wordt. Dat kan alleen door creativiteit, innovatiekracht en slimme en sterke interne en (inter)nationale samenwerkingen en netwerken. De convergentie met de TU Delft en de Erasmus Universiteit gaat ons hier in de toekomst zeker verder bij helpen.’

Inzoomen

Het rapport beschrijft het onderzoek van de Nederlandse umc’s tussen 2015 en 2018. Een wolk van steekwoorden laat zien dat wetenschappers in de umc’s zich bezighouden met zeer uiteenlopende onderwerpen, van oncologie tot psychiatrie en van fundamenteel tot toegepast. De maatschappelijke impact wordt beschreven aan de hand van opname van wetenschappelijke artikelen in richtlijnen, beleidsdocumenten en nieuwsmedia.

Meer weten of inzoomen op specifieke onderzoeksvelden of individuele umc’s? Dat kan op de interactieve kaarten op de website van de NFU. In onderstaande video lichten NFU-bestuurders Margriet Schneider en Hans Romijn en beleidsadviseur Rik Iping het rapport toe.

Lees ook