Podcast

Benauwd en hoesten: slechte longen door vroeggeboorte

Kortademig, benauwd, hoesten en sneller moe. In een nieuwe aflevering van de podcast In Opname vertelt longarts Lidewij Visser over volwassenen die een longaandoening hebben door hun vroeggeboorte. Waar komt de longschade vandaan en wat is eraan te doen?

Deel
6 likes
Leestijd 1 min
longen

De longen van iemand met COPD terwijl de patiënt nog nooit een sigaret heeft aangeraakt. Longartsen Lidewij Visser, Arnold Duinisveld en Lieke Kamphuis en vier verpleegkundigen komen het dagelijks tegen in het expertisecentrum voor congenitale en perinatale longziekten.

Daar behandelen ze volwassenen die longschade hebben door hun geboorte voor 32 weken zwangerschap. Ze schatten dat zo’n 60.000 Nederlanders hier last van hebben.

Behandeling

In de podcast In Opname van het Erasmus MC vertelt Lidewij Visser over de oorzaak van de longproblemen en vertelt ze hoe de aandoening te behandelen is. Want dat is het goede nieuws: behandeling is vaak mogelijk. Ook beantwoordt Visser vragen van luisteraars. Zoals: hoe weet je dat je het hebt? En: wanneer en waar moet ik aan de bel trekken?

In Opname

De podcast In Opname is te beluisteren via SpotifyApple PodcastGoogle Podcasts en Spreaker.

Lees ook