Coronavaccinatie

Verloskundigen Zuidwest-Nederland gaan zelf hun zwangeren vaccineren

Verloskundigen in de regio Zuidwest-Nederland gaan zelf, in samenwerking met het Erasmus MC, zwangere vrouwen uit hun eigen praktijk vaccineren. De verloskundigen willen daarmee de GGD’en in hun regio ondersteunen en hun zwangere cliënten de mogelijkheid bieden om dichtbij huis, in hun vertrouwde verloskundigenpraktijk, een vaccinatie of booster te krijgen.

Deel
7 likes
Leestijd 2 min
Covid-19_vaccin

Verloskundigen merken dat veel zwangere vrouwen en kraamvrouwen twijfelen over de veiligheid van een vaccinatie. Zij kunnen bij hun verloskundige terecht voor een adviesgesprek over vaccinatie. Na dat gesprek kunnen ze zelf een weloverwogen keuze maken. ‘Mochten ze besluiten zich te laten vaccineren, dan is het prettig dat zij die vaccinatie snel en dichtbij huis kunnen krijgen’, zegt verloskundige Femke Karels van Verloskundig Centrum Bergweg.

Ver reizen

‘Natuurlijk kunnen zwangere vrouwen nu al gebruik maken van de reguliere vaccinatiefaciliteiten van de GGD.  Toch kunnen er diverse gegronde redenen zijn waarom zij van deze mogelijkheid afzien, bijvoorbeeld wanneer ze voor de prik ver moeten reizen. Als dat gebeurt, is dat jammer, want een ongevaccineerde zwangere vrouw kan ernstig ziek worden van corona. Deze nieuwe mogelijkheid werkt drempelverlagend en zal  dus echt een verschil maken.’

Verloskundige Nanda Cornelissen, van Verloskundigenpraktijk ‘Een nieuw begin’, onderdeel van Geboortezorg Zuid aan Zee, bevestigt dat. ‘Het is ontzettend belangrijk dat zwangere vrouwen dichtbij huis terecht kunnen voor de vaccinatie. In een buitengebied als Goeree-Overflakkee is dat nog wel eens lastig. Door deze samenwerking in de regio en een lokaal opgezet initiatief kunnen we onze zwangere vrouwen op korte termijn de vaccinatie aanbieden.’

Ziekenhuisapotheker

De vaccins worden geleverd door Hugo van der Kuy, ziekenhuisapotheker en hoogleraar in het Erasmus MC. Hij zorgt dat de vaccinaties gebruiksklaar in injectiespuitjes en conform alle voorschriften gekoeld en bewaard- bij de verloskundige praktijken worden afgeleverd.

Ook regelt Van der Kuy dat gezette vaccinaties volgens de regels worden geregistreerd in de database van het RIVM. ‘Heerlijk om in een week met gedreven professionals dit initiatief mogelijk te maken. De energie spat van de samenwerking af. Iedereen is gedreven om de beste zorg voor onze patiënten te leveren.’

Grote zorgen

Gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC zorgt dat de verloskundigen de prikprotocollen van de GGD krijgen. Ook hij is blij met het initiatief. Gynaecologen van het Erasmus MC maken zich al langer grote zorgen over zwangere vrouwen die ernstige klachten krijgen door het coronavirus.

Ze zien om te beginnen dat ze vaker worden opgenomen op de intensive care. Maar Schoenmakers zag ook veel meer vroeggeboortes en zelfs doodgeboortes door een beschadigde placenta door het coronavirus, en deed hier onderzoek naar. ‘De getroffen vrouwen hebben een ding gemeen: ze zijn niet of onvolledig gevaccineerd.  Het is dus belangrijk dat zwangere vrouwen zich laten vaccineren om zichzelf en hun ongeboren kind te beschermen.’

In het Erasmus MC belandden tot nu toe 33 ongevaccineerde zwangere vrouwen met COVID op de IC. Ook de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) adviseren daarom alle zwangeren zich te laten vaccineren.

Samenwerking

Dat de verloskundigen nu zelf hun zwangere vrouwen en kraamvrouwen kunnen gaan vaccineren, komt voort uit een initiatief van het ROAZ, en specifiek het Regionaal Crisis Coördinatieteam Geboortezorg Zuidwest-Nederland. Daarin werken de geboortezorgorganisaties uit Zuidwest-Nederland nauw met elkaar samen.

Dit coördinatieteam valt onder het District Verloskundig Platform (DVP) Rijnmond, een regionaal samenwerkingsverband van professionals uit alle disciplines van de geboortezorg. Het DVP is het aanspreekpunt voor alle relevante partijen in het geboortezorgnetwerk in de regio.

Regionale ondersteuningsstructuur (ROS) Samergo heeft de betrokken partijen geadviseerd en begeleid bij de totstandkoming van deze werkwijze.

Lees ook