Video

Mini-placenta’s kweken in het laboratorium

Erasmus MC-gynaecoloog Bas van Rijn en zijn team kweken mini-placenta’s in het laboratorium. Zo hopen ze erachter te komen waarom een baby in de baarmoeder soms niet goed groeit en wat daaraan te doen is.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
Bas van Rijn en Olivier Schäffers
Bas van Rijn en Olivier Schäffers

Bij ongeveer een op de duizend zwangerschappen zijn er ernstige problemen met de placenta, waardoor de baby niet goed groeit. De enige oplossing: de bevalling vroegtijdig opwekken. ‘Toen ik begon met mijn opleiding tot gynaecoloog, verdwenen de meeste placenta’s na de bevalling in de prullenbak. Maar tegenwoordig hebben we in de gaten dat die moederkoek een schat van informatie bevat waaruit je kan afleiden wat er is gebeurd tijdens de zwangerschap’, legt Van Rijn uit.

Mini-placenta

Van Rijn en promovendus Olivier Schäffers (op de foto rechts) proberen nu de moederkoek na te bouwen in het laboratorium.  De onderzoekers laten kleine stukjes placenta als het ware uitgroeien tot mini-placenta’s. Die mini-orgaantjes gebruiken ze om te kijken wat ten grondslag ligt aan een baby die niet goed groeit. Ze doen dat samen met de onderzoeksgroep van prof. Joost Gribnau van de afdeling Voortplanting en Ontwikkeling.

De hoop is dat de mini-placenta’s in toekomst ook gebruikt kunnen worden om nieuwe medicijnen en behandelingen op te testen. In onderstaande video vertelt Van Rijn er meer over.

Videoserie Moeder en Kind Centrum

Deze video is onderdeel van een serie over het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. In de serie vertellen medewerkers in 8 korte afleveringen over sociale verloskunde, gezonde leefstijl, interventies rondom de geboorte, foetale behandeling, de rol van de placenta, embryonale beeldvorming met 3D en virtual reality, waardegedreven zorg en de eerste weken van een neonaat. Bekijk de serie op YouTube.

Lees ook