Juiste concentratie

Erasmus MC onderzoekt overgewicht door antipsychotica bij kinderen met autisme

De juiste concentratie van antipsychotica in het bloed kan gewichtstoename bij kinderen met autisme mogelijk voorkomen.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min
Foto_overgewicht_Kinderenautisme

Het Erasmus MC heeft mogelijk een oplossing tegen overgewicht als bijwerking van antipsychotica bij kinderen met autisme. In eerder onderzoek, gepubliceerd in British Journal of Clinical Pharmacology, is aangetoond dat kinderen met een te hoge concentratie van het antipsychoticum risperidon in het bloed 5,5 keer meer kans hebben op flinke gewichtstoename in korte tijd. De afgelopen maanden hebben onderzoekers 81 kinderen met autisme gevolgd en ontdekt dat de juiste concentratie van medicatie overgewicht mogelijk kan voorkomen. Een vervolgstudie is gestart.

Juiste concentratie

Ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog en mede-hoofdonderzoeker Birgit Koch: ‘We zijn blij dat we de vervolgstudie kunnen starten, want 1 op de 100 kinderen in Nederland krijgt antipsychotica. Overgewicht is een vervelende bijwerking, die kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Abrupt stoppen met de medicatie is niet aan te raden en daarom is nader onderzoek belangrijk. Met de vervolgstudie bekijken we of de juiste concentratie van medicatie kinderen met autisme inderdaad helpt niet zwaarder te worden.’

Studie

De oorspronkelijke studie is uitgevoerd door het Erasmus MC (afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie) samen met een aantal GGD-instellingen in Nederland, waar 81 kinderen met autisme zijn gevolgd. Dr. Bram Dierckx, kinder- en jeugdpsychiater en mede-hoofdonderzoeker: ‘We hebben onder andere een analysemodel opgeleverd waarmee de concentratie van het medicijn in het bloed bepaald kan worden met een vingerprik. Verder is er onderzoek gedaan naar het gebruik van antipsychotica en het ontstaan van stofwisselingstoornissen bij de kinderen met autisme.’

 

Sanne Kloosterboer, aios psychiatrie en promovendus, geeft kinderen een vingerprik tijdens de studie SPACE1

Bevindingen

Een belangrijke bevinding is dat er bij de medicatie risperidon een grenswaarde in het bloed is, waardoor patiënten 5,5 keer meer kans hebben op een flinke gewichtstoename na zes maanden. Soms tot wel 10 kilogram. Dit kan weer leiden tot het ontwikkelen van andere aandoeningen, zowel lichamelijk als geestelijk. Verder blijkt dat de concentratie van medicatie in het bloed invloed heeft op het gewicht van de kinderen.

Vervolgstudie

In de vervolgstudie doet het Erasmus MC nader onderzoek naar de concentratie van medicatie in het bloed om te zien of dit inderdaad invloed heeft op gewichtstoename. In de studie wordt één groep met de standaarddosering behandeld en de andere groep krijgt een dosering op basis van de concentratie risperdon in bloed. De onderzoeksgroep heeft onlangs een Erasmus Grant ontvangen om de vervolgstudie uit te voeren.

Lees ook