Corona

Boostervaccinaties zinvol voor mensen met een getransplanteerde nier

Boostervaccinaties tegen het coronavirus hebben zin bij mensen met een nieuwe nier. Zelfs als zij na de eerste twee of drie prikken geen afweerreactie ontwikkelden, komt het afweersysteem na een vervolgprik bij zestig procent van de mensen alsnog in actie . Dat blijkt uit een grote studie in vier universitaire ziekenhuizen, gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.

Deel
4 likes
Leestijd 2 min
vaccineren

Nierpatiënten hebben een hogere kans op een ernstig verloop van Covid-19 en overlijden vaker aan de ziekte dan gezonde mensen. Uit eerdere studies bleek al dat mensen na een niertransplantatie een lagere afweerreactie hebben: slechts de helft ontwikkelt antistoffen na twee vaccins. Een verklaring is dat zij medicijnen slikken die het afweersysteem onderdrukken, om afstoting van de getransplanteerde nier tegen te gaan.

Een groep onderzoekers zocht uit of een andere vaccinatiestrategie bij mensen na een niertransplantatie de afweerreactie kan verbeteren. Aan de studie deden ruim 300 niertransplantatiepatiënten mee, die na twee of drie vaccins nog geen antistoffen hadden tegen het coronavirus, gebaseerd op bloedmetingen. De controlegroep kreeg één dosis Moderna. Daarnaast onderzocht het team drie alternatieven. Een groep kreeg een dubbele dosis: in allebei de armen een prik Moderna. Een groep ontving een ander type vaccin, namelijk Janssen. En een groep kreeg één dosis Moderna, waarbij tijdelijk een deel van de afweeronderdrukkend medicatie werd stopgezet.

Alsnog afweerreactie

Rond de zestig procent van de deelnemers ontwikkelde na de boostervaccinaties alsnog een afweerreactie. Daarbij keek het onderzoeksteam naar antistoffen en afweercellen. Ze zagen tussen de onderzochte groepen geen verschillen in de afweerreactie. Het type vaccin, de dosis en het stopzetten van medicatie maakte dus geen verschil.

De studie, gefinancierd door ZonMw en de Nierstichting, is uitgevoerd in het Radboudumc, Amsterdam UMC, UMC Groningen en Erasmus MC. Vanuit het Erasmus MC waren betrokken: internist-nefroloog prof. dr. Marlies Reinders, internist-nefroloog Marcia Kho, hoofd van het transplantatie-laboratorium prof. dr. Carla Baan van het Transplantatie Instituut en onderzoeker dr. Rory de Vries en arts-microbioloog dr. Corine Geurts van Kessel van Viroscience.

Blijf boosteren

De belangrijkste boodschap van de studie is: blijf vaccineren. ‘Als we na twee of drie vaccinaties nog geen afweerreactie meten bij mensen met een nieuwe nier, zijn ze geneigd om met vaccineren te stoppen. Nu blijkt dat een volgende booster wel degelijk effect heeft’, licht internist-nefroloog prof. dr. Luuk Hilbrands, coördinerend auteur van het Radboudumc, toe. ‘Na iedere booster bereiken we bij meer mensen een afweerreactie. Ook gaan de concentraties van antistoffen sterk omhoog na herhaald prikken.’

De waarde van herhaaldelijk vaccineren is in deze studie alleen aangetoond voor mensen met een nieuwe nier. Maar ook voor andere nierpatiënten adviseert Hilbrands de boosterprikken. ‘Sommige patiënten slikken ook medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, met een verminderde reactie op vaccins tot gevolg. Andere nierpatiënten reageren beter op vaccins, maar ook voor hen blijven herhaalvaccins belangrijk, omdat het effect van vaccinatie na verloop van tijd afneemt.’

Lees ook