Oorsprong

Coronapandemie begon zeer waarschijnlijk op dierenmarkt in Wuhan

Een dierenmarkt in het Chinese Wuhan is zeer waarschijnlijk de bron van het SARS-CoV-2-virus. Dat concludeert een groep internationale onderzoekers, waaronder viroloog prof. Marion Koopmans van het Erasmus MC.

Deel
6 likes
Leestijd 1 min
Wuhan
De coronapandemie is zeer waarschijnlijk begonnen op een markt in Wuhan.

Nieuw onderzoek laat zien dat de coronapandemie zeer waarschijnlijk begonnen is op de Huananmarkt in Wuhan. In een preprint-artikel op de website Zenodo licht een groep internationale wetenschappers toe hoe ze tot die conclusie komen. Ze combineerden gegevens uit het WHO-rapport van maart 2021 met nieuwe informatie.

Allereerste gevalllen

De onderzoekers gingen terug naar de allereerste gevallen van Covid-19 in december 2019. Het ging om mensen met en zonder link met de markt, maar ze hadden een ding gemeen: ze woonden allemaal dichterbij de markt dan op basis van toeval verwacht kan worden.

De volgende vraag was: waar op de markt is het virus vandaan gekomen? Voor het antwoord combineerden de onderzoekers de gegevens van het WHO-rapport met gegevens van een studie waarbij gekeken werd welke levende dieren op de markt aanwezig waren. Uit foto’s genomen op de markt konden ze opmaken dat ook in december 2019 nog levende dieren aanwezig waren. Eerder afgenomen positieve monsters van marktkramen waren sterk geconcentreerd op de plek waar levende wilde dieren verkocht werden. Wat de herkomst van de dieren is, is niet bekend.

Doorbraak

Koopmans: ‘Alles bij elkaar concluderen wij: het virus is via levende wilde dieren op de markt terecht gekomen en daar naar mensen over gesprongen.’

Lees ook