Podcast

‘Harttransplantatie bij kinderen kan niet wachten’

Kinderen die een harttransplantatie nodig hebben, profiteren niet van de nieuwe donorwet. Het aanbod van donorharten voor kinderen blijft beperkt. Dat zegt kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne van het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia, het enige Nederlandse centrum voor harttransplantatie bij kinderen, in de podcast In Opname.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min
Pieter van de Woestijne
Pieter van de Woestijne

Een harttransplantatie is een zeldzame ingreep. Maar wel eentje waarvoor Van de Woestijne uit zijn bed gebeld kan worden. ‘Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten.’ De afgelopen 10 jaar werden er in Rotterdam zo’n drie tot vijf per jaar uitgevoerd, schat hij.

Donorwet

‘Er zouden meer kinderen baat kunnen hebben bij een transplantatie, maar gezien het aanbod zijn we daar terughoudend mee. We stemmen de vraag af op het aanbod. Dat aanbod is beperkt, omdat er relatief weinig kinderdonorharten beschikbaar komen. Dat is toch de andere kant van het verhaal: ergens anders is een kind overleden’, zegt hij. De nieuwe donorwet verandert niks aan het aanbod van donorharten voor kinderen, omdat die pas geldt vanaf 18 jaar.

Steunhart

Sinds een jaar of tien wordt in het Kinderthoraxcentrum de tijd tot een operatie ook bij kinderen overbrugd met een steunhart. Wat dat precies is en welke andere verwachtingen Van de Woestijne heeft op technologisch gebied hoor je in aflevering 2 van ‘Hartje Rotterdam’, een speciale serie van In Opname over het Kinderthoraxcentrum van het Erasmus MC Sophia.

Podcast luisteren

Beluister het hele gesprek met Pieter van de Woestijne via Spotify, Apple Podcast, Spreaker of Google Podcasts. Daar vind je ook aflevering 1 van Hartje Rotterdam, met collega-kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen.

Lees ook