Onderwijs

Nieuwe researchmaster Genomics in Society leidt bruggenbouwers op

Bruggen bouwen tussen het vakgebied genomics en de maatschappij. Daar worden studenten van de nieuwe onderzoeksmaster Genomics in Society voor opgeleid. In september 2022 begint de eerste lichting studenten.

Deel
2 likes
Leestijd 2 min

Het farmacogenetisch paspoort en technieken om snel en goedkoop DNA aan te passen. Dat zijn twee voorbeelden van de razendsnelle ontwikkelingen in de genomics, een interdisciplinair gebied van de biologie dat zich richt op de structuur, functie, evolutie, mapping en bewerking van erfelijk materiaal.

De nieuwe researchmaster Genomics in Society leidt een nieuwe generatie onderzoekers op die genomics en de maatschappij weten te verbinden. ‘Als hedendaagse wetenschappers en samenleving willen we technologische ontwikkelingen inzetten voor positieve maatschappelijke impact, in lijn met de behoeften en waarden in de maatschappij’, constateert associate professor dr. Sam Riedijk van de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC. Zij leidt samen met een multidisciplinair team de ontwikkeling van de nieuwe masteropleiding aan de Erasmus MC Graduate School.

Gentherapie

Tijdens de tweejarige master leren studenten in de diepte over genomics en in de breedte over ethiek, communicatie, governance, psychologie en ondernemerschap. Studenten zullen belanghebbenden identificeren en leren hoe verschillende publieken te betrekken, zodat wetenschap niet eindigt bij een wetenschappelijke publicatie, maar bijvoorbeeld bij een verandering in beleid of een implementatie in de kliniek.

In het tweede jaar brengen de studenten wat ze hebben geleerd over impact research meteen in de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan een afstudeerdopdracht naar de toepassing van gentherapie als nieuwe behandeling, waarbij studenten in gesprek gaan met patiëntenverenigingen en wetenschappers die eraan werken.

Pad bewandelen

De researchmaster verwelkomt studenten van alle bacheloropleidingen, met voldoende achtergrond in statistiek. Riedijk: ‘We kijken niet naar excellentie, maar beoordelen of de opleiding past bij het pad dat de student bewandelt. We vragen daarom niet om een aanbevelingsbrief of een cijferlijst, maar om een motivatie. We willen studenten aantrekken die passen bij wat wij te bieden hebben.’

‘We geloven dat impact leren maken, begint bij de impact die wij als opleiding op onze studenten hebben’

Riedijk: ‘Onze onderwijsvisie is om de groeicurve van studenten te stimuleren. Daarom hebben we gekozen voor toetsvormen die de studenten veel feedback en feedforward geven, zoals programmatisch toetsen. We geloven dat impact leren maken, begint bij de impact die wij als opleiding op onze studenten hebben. We doen er alles aan om te zorgen dat deze impact positief is.’

Dat de nieuwe researchmaster in een behoefte voorziet is al duidelijk, constateert Riedijk. ‘Er is nu al grote interesse in onze studenten, zelfs bij buitenlandse onderzoekinstituten.’

Aanmelden

De eerste lichting studenten start in september 2022 met het programma. De opleiding is onderdeel van de Erasmus MC Graduate School. Meer informatie over Genomics in Society en de aanmeldingsprocedure is te vinden op de website van de EUR.

Lees ook