Investering

Generation R gaat nieuwe onderzoeksfase in: focus op twintigers

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezocht op 27 mei Generation R. VWS investeert 4 miljoen euro in het onderzoek en maakt daarmee de nieuwe onderzoeksfase ‘Focus op Twintigers’ mogelijk. De deelnemers, die al meedoen sinds ze een ongeboren baby waren, laten zich in deze ronde ‘volgen’ in hun jongvolwassen leven.

Deel
11 likes
Leestijd 3 min
Generation R 20 Jaar 0524-79
Maarten van Ooijen tijdens een rondleiding in het onderzoekscentrum van Generation R in het Sophia Kinderziekenhuis en in gesprek met jongeren en medewerkers. Fotograaf: Levien Willemse.

Jongeren maken vanaf hun 20ste levensjaar belangrijke keuzes. Een studie, baan en op zichzelf wonen. Sommigen krijgen kinderen. Wat zijn de gevolgen van hun keuzes en leefstijl voor hun gezondheid en ontwikkeling in hun latere leven? Die inzichten zijn waardevol om een nieuwe generatie kwetsbare kinderen te helpen om kansrijk te worden.

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen: ‘Ieder kind verdient gelijke kansen. Het Generation R-onderzoek is interessant omdat we willen weten waarom het met de meesten goed gaat en met anderen niet. Waar komt dat door? Wat kunnen ouders en wat kan de samenleving doen om dat te helpen voorkomen? En hoe kunnen we jongvolwassenen die in de problemen raken het beste helpen?’

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

‘Wij hopen dat het Generation R-onderzoek ons gaat helpen om zo concreet mogelijke antwoorden te vinden op deze fundamentele vragen die voor kinderen, jongeren, ouders, ons allemaal zo wezenlijk belangrijk zijn.’ Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport investeert daarom de aankomende jaren 4 miljoen euro in het onderzoek.

Grote veranderingen

De onderzoekers van Generation R en het Erasmus MC zijn blij met deze investering. Vincent Jaddoe, Hoofd van Generation R: ‘Met deze investering is het mogelijk om een hele nieuwe fase in het leven van jonge mensen te onderzoeken. De eerste jongeren worden binnenkort 22 jaar. Vandaar dat wij deze nieuwe fase ‘Focus op Twintigers’ noemen. Een fase waarin grote veranderingen plaatsvinden op zowel lichamelijk, mentaal als sociaal vlak, die bepalen hoe de jongeren in onze samenleving meedoen.’

Alle deelnemers worden uitgenodigd om het onderzoekcentrum in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis te bezoeken. Hier worden gegevens vastgelegd over bijvoorbeeld hun gezondheid, welzijn, leefstijl, opleiding en werk, en participatie in de samenleving. Centraal staat de vraag waarom de een zich optimaal ontwikkelt en het ander niet. Jaddoe : ‘Door de mogelijke oorzaken van problemen te achterhalen, willen we verschillen in gezondheid, welzijn en toekomst aanpakken en voorkomen.’

Gevolgen achterhalen

Uit eerder onderzoek van Generation R blijkt bijvoorbeeld dat er tussen jongeren grote verschillen zijn in de gezondheid en het welzijn. Belangrijk is om te achterhalen welke gevolgen dit heeft voor hun verdere ontwikkeling. Kwetsbare jongeren hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een ongezonde leefstijl, overgewicht, gedragsproblemen, mentale problemen of vatbaarheid voor verslaving aan alcohol of roken.

‘Dankzij duizenden Generation R-deelnemers zullen we de aankomende jaren inzicht krijgen in wie van hen zich wel en niet tot goed ontwikkelen, waarom dat zo is, en wat de langetermijnconsequenties zijn’, besluit Jaddoe.

Fotograaf: Levien Willemse.

Lees ook