Erasmus MC

Onderzoek naar gevolgen obesitas bij zwangerschap

ZonMW Open Competitie geeft het Erasmus MC een subsidie van ruim 700.000 euro voor onderzoek naar obesitasgerelateerde complicaties bij zwangerschap.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min

Miskraam

Obesitas is wereldwijd het grootste gezondheidsprobleem en gaat gepaard met ernstige bekende gezondheidsproblemen zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte. Obese vrouwen hebben daarboven ook een hogere kans op onvruchtbaarheid, een miskraam, zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes. De kinderen van deze moeders hebben een hogere kans op aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte, zijn vaak al te zwaar bij de geboorte en blijven dat dikwijls tot later in het leven. Het is nog steeds onbekend welke biologische processen hiervoor zorgen.

Subsidie

ZonMW stelt een subsidie beschikbaar voor onderzoek naar obesitas-gerelateerde complicaties tijdens de zwangerschap door dr. Sam Schoenmakers, gynaecoloog-perinatoloog en prof.dr. Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie epidemiologie van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie. Zij werken samen met dr. Marijke Faas, medisch bioloog bij UMC Groningen.

Preventie

Schoenmakers: “Als we de processen en de betrokken factoren kennen, dan kunnen we veel persoonlijker, effectiever en kostenbesparende preventieve maatregelen en behandelingen ontwikkelen. In dit project onderzoeken wij de invloed van de verschillende soorten van bacteriën in de darmen op de gezondheid van moeder en kind. In dit onderzoek zullen we dierexperimenteel onderzoek uitvoeren door de ontlasting van zwangeren met obesitas te transplanteren bij zwangere muizen zonder bacteriën (germfree muizen). Hiermee kunnen we kunnen bestuderen of de voedingsstatus en afweer van deze muizen op dezelfde manier verandert als in de zwangerschap van moeders met obesitas”

Darmbacteriën

Steegers-Theunissen: “Onze hypothese is dat tijdens de zwangerschap bij de obese vrouw de veranderde samenstelling van darmbacteriën schadelijk is voor haarzelf en haar ongeboren kind. Een ongezonde voedingsstatus en gestoorde afweer van de zwangere vrouw kunnen oorzaken zijn van zwangerschapscomplicaties en kunnen uiteindelijk ook bijdragen aan de obesitas bij het kind na de geboorte.”

Prebiotica

Uiteindelijk wordt onderzocht of voedingsvezels, ook wel prebiotica, en gezonde bacteriën (probiotica) de samenstelling van de darmbacteriën kunnen verbeteren en daarmee ook de gezondheid van moeder en kind.

 

Lees ook