Erasmus MC

Dave Sprengers ontvangt 155.000 van KWF

Dave Sprengers ontvangt 155.000 van KWF   MDL-arts Dave Sprengers doet onderzoek naar leverkanker die na een levertransplantatie is teruggekeerd. Doel is effectieve bestrijding met cellen uit het afweersysteem: de T-cellen. Sprengers hoopt deze afweercellen zo te kunnen veranderen dat ze de kankercellen herkennen en gericht vernietigen. Hij krijgt €155.000,-  voor zijn onderzoek.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min

Hoe kan het dat de leverkanker na transplantatie gewoon terugkomt?

Dave Sprengers: “Met levertransplantatie verwijderen we de zichtbare levertumoren samen met de aangetaste lever. Er blijven soms kankercellen achter in het lichaam, bijvoorbeeld in de bloedbaan of in andere organen in het lichaam. Deze zijn niet zichtbaar bij beeldvormend onderzoek voorafgaand aan de transplantatie, maar kunnen zich nadien wel ontwikkelen tot nieuwe kankerhaarden.”

Hoe ga je dit probleem te lijf?

“We maken gebruik van de mismatch tussen bepaalde eigenschappen van de levercel. Deze  eigenschappen zijn verschillend op de cellen van de donorlever en die van de uitgenomen lever. Het gaat hier om een type eiwit (HLA) dat een belangrijke rol speelt in de afweer. De T-cellen in ons lichaam herkennen deze eiwitten en weten of de cel vriend of vijand is.”

“Wat we willen doen: we veranderen de T-cellen zodanig dat zij in staat zijn om alleen de cellen die het specifieke eiwit van de uitgenomen lever hebben kapot te maken. De eventueel nog aanwezige kankercellen in het bloed worden dan opgeruimd door de door ons gemanipuleerde ‘super’ T-cellen. De nieuwe lever wordt daardoor niet beschadigd.”

“Een belangrijk deel van dit project bestaat dus uit een speurtocht naar de juiste lever-specifieke eiwitten. Daarnaast gebruiken we bloed van patienten met auto-immuun leverziekten om de goede T-cellen te vinden, die zich richten op de lever-specifieke eiwitten. Vervolgens onderzoeken we de kwaliteit ervan en of er echt geen aanwijzingen zijn voor potentiele schade aan andere organen. Veiligheid staat voorop voor we deze techniek in patienten kunnen gaan gebruiken.”

Heb je het nog gevierd?

“Ons afdelingshoofd Marco Bruno heeft een paar enorme slagroomtaarten aangeboden aan het voltallige personeel op kantoor en in het lab om dit succes te vieren. Fantastisch om dit goede nieuws zo met elkaar te delen! Het feestje thuis volgt nog.”

Foto: Levien Willemse

Lees ook