Erasmus MC

Koopmans lid van Amerikaanse National Academy of Sciences

Hoogleraar virologie prof. Marion Koopmans is verkozen tot internationaal lid van de National Academy of Sciences (NAS). Dat is een Amerikaanse onafhankelijke, non-profit vereniging van zo’n 2600 Amerikaanse en 537 internationale vooraanstaande wetenschappers. Onder wie ongeveer 190 Nobelprijswinnaars.

Deel
15 likes
Leestijd 1 min
Marion Koopmans

Wetenschappers worden door hun vakgenoten tot lid verkozen vanwege hun uitmuntende bijdragen aan onderzoek. Lidmaatschap wordt gezien een van de hoogste eerbetuigingen die een wetenschapper kan ontvangen. Jaarlijks worden maximaal 120 nieuwe Amerikaanse leden gekozen. Koopmans is dit jaar een van de 24 nieuwe internationale leden.

‘Geweldig nieuws en ik voel me zeer vereerd natuurlijk. Ik heb felicitaties ontvangen van een groot aantal mensen die ik als top in hun (en mijn) vakgebied zie’, reageert zij enthousiast. ‘Ik heb wel eens als externe expert deelgenomen aan het voorbereiden van adviezen van de NAS. Dan zie je echt de wetenschappelijke wereldtop aan het werk. Dat is super inspirerend en ik verwacht er veel te kunnen leren.’

Sectie Dierlijke, Voedings- en Toegepaste Microbiële Wetenschappen

De NAS zet zich in voor het bevorderen van de wetenschap in Amerika, adviseert de federale overheid van de Verenigde Staten over problemen waar wetenschappelijke inzichten belangrijk zijn en voert onafhankelijke studies uit. De leden zijn verdeeld over 31 disciplinaire secties. Koopmans kan zich aansluiten bij de Sectie Dierlijke, Voedings- en Toegepaste Microbiële Wetenschappen.

‘Ik ben benieuwd wat er aan vragen ligt. Ik ga eerst eens bellen met een van de leden, om me te laten bijpraten. En natuurlijk naar de inauguratie, april volgend jaar. Ik heb er echt zin in’, besluit zij.

De National Academy of Sciences (NAS) is opgericht door een wet van het Congres, ondertekend door president Abraham Lincoln in 1863. De Proceedings of the National Academy of Sciences, opgericht in 1914, is vandaag de dag een van de belangrijkste internationale tijdschriften die de resultaten van origineel onderzoek publiceren.

Bron: https://www.nasonline.org

Lees ook