Erasmus MC

Betere start van levers, longen en nieren

Transplantatieorganen die binnenkomen in het Erasmus MC zijn voortaan beter van kwaliteit. Met dank aan de nieuwe perfusiekamer.

Deel
0 likes
Leestijd 1 min

Perfusie betekent: het op gang houden van de vocht- circulatie in het orgaan. “Tot voor kort werden organen die hier binnenkwamen – zoals levers en nieren – in een bak met ijs gelegd”, vertelt chirurg Jeroen de Jonge. “Ze waren daardoor op het moment van transplantatie nooit in optimale conditie. Het stervensproces brengt altijd schade aan de organen toe. Door transplantatieorganen in de perfusiekamer op een speciale pomp aan te sluiten en door te spoelen, wordt dit proces vertraagd en blijven ze beter geconserveerd. Vooralsnog worden organen doorstroomd met een speciale perfusievloeistof waaraan zuurstof is toegevoegd. Maar straks gaan we ook organen doorstromen met bloed. Dat maakt het mogelijk om de kwaliteit van het orgaan te kunnen onderzoeken en het in sommige gevallen zelfs op te knappen.”

Chirurg Jeroen de Jonge in operatie-tenue

Chirurg Jeroen de Jonge

Afgewezen

Dat is een belangrijk voordeel, want nu worden nog regelmatig levers, nieren en longen afgewezen omdat ze mogelijk niet meer in orde zijn. “Misschien doen we niet ons voordeel met organen die we nog wel hadden kunnen gebruiken. We hebben afgelopen jaar bijvoorbeeld zes longen moeten afwijzen. Met de machine hadden we er misschien een aantal alsnog kunnen gebruiken. We krijgen jaarlijks zo’n vijftien tot twintig longen, je kunt je voorstellen dat zes dan een behoorlijk aantal is.”

De Jonge is dus blij met de nieuwe perfusiekamer. “Het is een relatief kleine ruimte, maar het voldoet aan alle eisen van een operatiekamer.”

Lees ook