Intensive care

Minder fouten en tijdwinst door koppeling medicatiepompen aan elektronisch patiëntendossier

Op de intensive care van het Erasmus MC zijn de medicatiepompen sinds kort gekoppeld aan het elektronische patiëntendossier HiX. Dit leidt tot minder medicatiefouten en tijdswinst voor IC-verpleegkundigen.

Deel
20 likes
Leestijd 2 min
ICpomp2
Teammanager IC Volwassenen Hartbewaking Martijn Pak (links) en teammanager IC Volwassenen Koos van der Ree Doolaard zijn blij met deze innovatieve ontwikkeling.

IC-patiënten krijgen veel medicatie toegediend. En waar gewerkt wordt, kunnen fouten gemaakt worden. De meeste medicatiefouten worden gemaakt tijdens het verwisselen van de spuiten in de medicatiepompen.

Op de IC van het Erasmus MC zijn de medicatiepompen daarom vanaf nu gekoppeld aan HiX, het elektronische patiëntendossier. Dat betekent dat IC-medewerkers de medicatiepompen scannen voordat zij medicatie toedienen. Hierdoor is er direct een controle op de juiste spuit, waardoor de verwachting is dat het aantal fouten teruggedrongen wordt.

IC-medewerkers scannen de medicatiepompen voordat zij medicatie toedienen

Ziekenhuisapotheker IC Nicole Hunfeld is blij met deze ontwikkeling: ‘Deze innovatie maakt medicatietoediening veiliger bij de meest zieke patiënten.’

Twintig spuiten per dag

De koppeling levert ook tijdswinst op, met name voor IC-verpleegkundigen. De gemiddelde IC-patiënt krijgt per dag twintig spuiten toegediend. De automatische koppeling scheelt dus per patiënt – alleen al voor de spuiten – twintig controles door een collega. Op de IC Volwassenen is ruimte voor 56 patiënten. Bij een maximale bezetting scheelt de koppeling dus 1120 controles per dag.

IC-verpleegkundigen hoeven ook het opstarten en wijzigen van pompinstellingen niet meer dubbel in te voeren, zoals voorheen wel het geval was.

Nauwkeuriger

Bovendien kunnen IC-verpleegkundigen de toediening van vocht nauwkeuriger bijhouden. Vanuit de pomp wordt de hoeveelheid toegediende vocht meteen opgeteld bij de totale gegeven hoeveelheid vocht. Verpleegkundigen hoeven dit niet meer apart in te voeren.

Hunfeld: ‘We zetten weer een stap om het medicatieproces te optimaliseren, waarbij het ook nog sneller gaat. Dat zijn goede ontwikkelingen voor onze patiënten en verpleegkundigen.’

Lees ook