Actueel

Zijne Majesteit de Koning bezoekt het Erasmus MC

Wat is het verschil met de eerste coronagolf? Dat vraagt Zijne Majesteit de Koning woensdagmiddag tijdens zijn bezoek aan het Erasmus Medisch Centrum. Hij is er om te praten over de actuele coronaontwikkelingen en de rol van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Verder neemt de Koning een kijkje op de Spoed Eisende Hulp (SEH) en gaat hij in gesprek met medewerkers.

19 likes
Leestijd 2 min

Hero alt/video title

Verpleegkundige Daphne van Weezel legt uit dat er deze golf minder begrip is van familieleden van patiënten voor de zorgmedewerkers. Dat valt haar zwaar. Directeur Pien Beltman van de SEH en de Intensive Care vertelt dat er dit keer veel meer non-COVID-patiënten op de SEH komen dan tijdens de eerste golf. Dat maakt dat er minder verpleegkundigen beschikbaar zijn voor de IC. Maar, vertelt Pien Beltman, het is met kunst en vliegwerk gelukt om de IC op te schalen.

Zorg afschalen

Hoe gaat het met het afschalen van de reguliere zorg? Ook dat wil de koning graag weten. Chirurg Joke Hendriks legt uit dat we een triagemodel hebben ontwikkeld dat als leidraad dient om te bepalen welke behandelingen en operaties kunnen worden uitgesteld. En dat er grote solidariteit is onder de chirurgen in de regio om elkaars acute patiënten te opereren als dat nodig is. Bestuursvoorzitter Ernst Kuipers noemt het levertransplantatieprogramma met levende donoren. Dat vraagt om twee IC’s: één voor de donor en één voor de ontvanger. Die operaties worden momenteel uitgesteld.

Volhouden

Op de SEH legt afdelingshoofd Tjebbe Hagenaars uit dat de SEH’s in de regio communicerende vaten zijn, die via het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ) voortdurend met elkaar in contact staan. Dat leidt tot onderling begrip wanneer andere ziekenhuizen patiënten doorverwijzen. Verpleegkundige Renske Scheffer legt uit dat het voor haar makkelijker is om extra inspanning te leveren wanneer ze weet dat andere ziekenhuizen overvol zijn. Dat het zwaar is, deze enorm drukke tweede golf, staat buiten kijf. Een belangrijk thema is en blijft: hoe houden de verpleegkundigen het vol…

Tot slot wil de koning graag weten hoe het de ambulancemedewerkers is vergaan. Doodzieke patiënten van elkaar moeten scheiden, naar ziekenhuizen in verschillende regio’s, dat vinden ze heel zwaar, vertelt de verpleegkundige terwijl hij in de auto stapt om naar een volgende patiënt te rijden. Dan is het ook voor de koning weer tijd om te gaan.

Actueel

Actueel

Daya wil meer aandacht sikkelcelziekte voor zoontje Jayven (2)

Sikkelcelziekte is een ernstige en erfelijke vorm van chronische bloedarmoede waarbij de rode bloedcellen niet rond, maar maan- of sikkelvormig zijn. Hierdoor blokkeren ze periodiek bloedtoevoer dat leidt tot hevige pijnen, onherstelbare beschadiging van organen en een verkorte levensverwachting. Aanvallen worden uitgelokt door koude, infecties en koorts, pijn, andere vormen van stress en te weinig drinken.

16 likes
Leestijd 5 min

Hero alt/video title

DSCF3810_nabewerkt
Lees het artikel