Erasmus MC

Vaak plassen? Minder drinken!

Miljoenen Nederlanders hebben een probleem met plassen. Ze durven niet zomaar de deur uit of zijn altijd op zoek naar het dichtstbijzijnde toilet. Hoe komt dat? En kun je er zelf iets aan doen? Uroloog Bertil Blok geeft uitleg.

Deel
51 likes
Leestijd 5 min
Plas

Wanneer heb je een plasprobleem?

“Als je niet goed kunt uitplassen, urine verliest of heel vaak naar het toilet moet door verhoogde aandrang. Dat komt heel vaak voor. In Nederland kunnen ongeveer honderdduizend mensen niet goed plassen en hebben meer dan een miljoen vrouwen urineverlies. Bij mannen is dat iets minder, ik schat dat ongeveer vijfhonderdduizend mannen urineverlies hebben.”

 

 

 

Waarom hebben vrouwen meer last?

“Urineverlies bij inspanning zie je vooral bij vrouwen na een natuurlijke bevalling. Bij mannen na prostaatoperaties. Het komt vooral veel voor op oudere leeftijd. Meer dan zeventig procent van de mensen in een verpleeghuis heeft er last van. Bij jongeren is het relatief een kleiner probleem, maar het komt bij hen zeker ook voor. Iedereen kan het krijgen.”

 

Zit vaak moeten plassen niet gewoon tussen de oren?

“Absoluut niet! Vroeger kregen vooral vrouwen met plasklachten al snel dat labeltje. Ik vind dat gender-agressief, je stigmatiseert mensen en geeft hen het idee dat het hun eigen schuld is. Terwijl dat zeker niet zo is.”

 

Kun je zelf iets doen aan plasklachten?

“Zeker. Als je heel veel moet plassen, kun je je vochtinname beperken. We horen vaak dat we veel moeten drinken. Vijftig procent van alle vrouwen heeft bijvoorbeeld standaard een flesje water bij zich. Sommige mensen drinken wel vier tot vijf liter per dag. Terwijl: anderhalf tot twee liter is echt meer dan genoeg. Als je meer drinkt, dan moet je ook vaker plassen en heb je – als je daar toch al last van hebt – ook vaker urineverlies.
Ik zie op de poli veel mensen die vaak naar het toilet moeten. Ik laat hen altijd een dagboekje bijhouden. Daaruit blijkt dat de meesten veel te veel drinken. Op het moment dat ze hun vochtinname beperken tot één, twee liter per dag, nemen hun klachten vaak af.”

 

‘Anderhalf liter drinken per dag is meer dan genoeg’

Maar wat als je te weinig drinkt? Kan dat kwaad?

“Te weinig drinken zou ik ook niet doen, zeker niet minder dan een liter. Dan heb je weer een wat grotere kans op stenen in de urinewegen en blaasinfecties.”

 

Is het ook nog belangrijk wat je drinkt?

“Aan koffie en cola kun je beter niet beginnen als je vaak moet plassen. Koolzuur en cafeïne prikkelen de blaas. En energiedrankjes zijn helemaal niet goed. Daar zitten nog veel meer cafeïnehoudende stoffen in die prikkelend werken op de blaas. Je wordt er ook nog eens alert van. Daardoor focus je je meer op de prikkels in je lichaam en voel je je blaas eerder piepen. Al met al kun je dus beter gaan voor water of thee.”

 

Nog meer tips om het plassen te beperken?

“Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is handig te poepen voor je de deur uitgaat. Je endeldarm drukt op je blaas. Als je darmen leeg zijn, hoef je dus minder snel te plassen. Vooraf eten is ook slim. Voedsel neemt een heleboel vocht op, waardoor je minder vochtproductie hebt en je blaas minder vol raakt. Als je onderweg steeds iets eet, blijft je blaas ook leger.”

 

Hoeveel urine past er eigenlijk in je blaas?

“Dat verschilt van persoon tot persoon. Bij de een begint de blaas al na honderdvijftig milliliter te piepen, bij de ander gaat er zevenhonderd milliliter in. Sommige mensen moeten daardoor acht keer per dag plassen, anderen maar twee keer.”

 

Hoe komt het dat je moet plassen als je er over praat? Of dat je acute aandrang krijgt van een waterval?

“Dat komt door de waarneming, de associatie met water. Daarmee richt je je op de blaas. Die wordt – zeker als je ouder bent – minder geremd door de hersenen. Dan krijg je aandrang die je niet meer zo makkelijk kunt onderdrukken. Dit gebeurt ook als je onder een warme douche staat. Door het warme water ontspan je. Daardoor sluit je de blaasspier minder aan en laat je makkelijker de urine lopen.”

 

En waarom moet je zo vaak plassen als je bier drinkt?

“Bier zit in grote glazen. Daarbij zet het de nieren aan tot vochtproductie. En bier ontspant – door de alcohol – ook nog eens de blaas, waardoor die sneller vult. Ook het koolzuur in deze drank zorgt voor prikkeling van de blaas, dat geeft meer aandrang. Net als bij de eerder genoemde energiedrankjes en andere koolzuurhoudende drankjes.”

 

‘Staand of zittend plassen? Maakt geen klap uit’

Tot slot, kun je beter staand of zittend plassen?

“Vrouwen kunnen niet staand plassen, voor hen is het handig om de bips wat naar achter te doen, ontspannen te zitten. Op je hurken plassen? Dat raad ik niet aan. Mannen kunnen, hebben we onderzocht, net zo goed staand als zittend plassen. Voor de straal maakt het geen klap uit!”

Lees ook