Erasmus MC

‘Erasmus MC zette One Health op de agenda’

Jeremy Farrar is een vooraanstaand arts-onderzoeker in infectieziekten, adviseur van de WHO, en directeur van de Wellcome Trust, een van de grootste liefdadigheidsinstellingen ter wereld.

Deel
1 likes
Leestijd 2 min

Samen met Erasmus MC-virologen Marion Koopmans en Ron Fouchier schetst de Brit het beeld van een snel veranderende wereld waarin het risico op uitbraken van infectieziekten voortdurend aanwezig is. “Factoren als klimaatverandering, verstedelijking, globalisering en antibiotica-resistentie zijn in rap tempo de rol van de geneeskunde in de wereld aan het veranderen”, zegt hij.

 

Jeremy Farrar

Dramatische gevolgen

“Honderd jaar geleden was er een wereldbevolking van 2 miljard. De uitbraak van de Spaanse griep in 1918 kostte wereldwijd 40 miljoen mensen het leven. Nu zijn we met 7 miljard mensen en is het internationale verkeer veel intensiever. Een vergelijkbare influenza pandemie is een reële dreiging die desastreuze gevolgen kan hebben.”

Een uitbraak van infectieziekten heeft niet alleen medische gevolgen. “Bij de vorige uitbraak van ebola in 2013 stierven ruim 11.000 mensen. Dat heeft dramatische gevolgen gehad voor de economieën van de getroffen landen in West-Afrika. Door gezamenlijke inspanning van een aantal nationale overheden en farmaceutische bedrijven zijn we er in geslaagd in één jaar een vaccin te ontwikkelen. Hulpverleners kunnen nu worden gevaccineerd en lopen geen risico meer als ze de gebieden ingaan waar een uitbraak is. Dit maakt een enorm verschil.”

 

One-Health benadering

De rode draad van de presentaties tijdens Lof der Geneeskunst: onderzoek en preventie zullen zich moeten richten op mensen, dieren in het wild en dieren in de veehouderij in de context van een snel veranderende wereld. Deze ‘One-health benadering’ maakt het mogelijk uitbraken beter te voorspellen, voorkomen en interveniëren.

“Nederland loopt hierin in een aantal opzichten voorop”, vindt Farrar. “De manier waarop jullie het gebruik van antibiotica voor mensen en dieren in de veehouderij hebben beperkt, is een voorbeeld voor andere landen. In wetenschappelijk onderzoek is het werk van het Erasmus MC baanbrekend geweest. Rotterdam heeft One-health op de agenda gezet. Teams van de afdeling Virologie zijn al vele jaren leidend in de wereld op het gebied van diagnostiek en fundamenteel onderzoek van infectieziekten.

Lees ook