Thuismonitoring

Zelf thuis vitale functies meten na een levertransplantatie 

Patiënten die in het Erasmus MC Transplantatie Instituut een levertransplantatie hebben ondergaan, kunnen hun gezondheid voortaan thuis in de gaten houden met een thuismeetbox. Daarin zitten attributen waarmee ze hun bloeddruk, temperatuur en gewicht kunnen meten en doorgeven. 

Deel
1 likes
Leestijd 4 min
patiente met thuis meet box Marleen van Buren1

Patiënten hoeven na een levertransplantatie op termijn mogelijk minder vaak naar het ziekenhuis voor controle, doordat ze zelf gegevens meten met de thuismeetbox. De uitslagen van hun metingen sturen ze digitaal naar hun hepatoloog, een arts die is gespecialiseerd in leverziekten. Hepatoloog Raoel Maan is enthousiast over de thuismeetbox. ‘Patiënten krijgen op deze manier veel meer zelf de regie over hun gezondheid.’ 

App 

De patiënten krijgen hun thuismeetbox al tijdens de opname op de verpleegafdeling, zodat er ruim de tijd is om te oefenen met de apparatuur. Ook leren ze om te gaan met de speciale, beveiligde app die ze gebruiken om de resultaten van hun metingen naar hun arts te sturen.  

Lia van Doremalen was in april de eerste patiënt die de thuismeetbox mee naar huis kreeg. En ofschoon er nog wel wat kinderziekten moeten worden verholpen, is ze er blij mee. ‘Als ik ’s morgens opsta, neem ik mijn temperatuur op en meet ik mijn bloeddruk. Ik weeg mezelf en noteer de kleur van de ontlasting. ‘s Avonds temperatuur ik nog een keer. Al die gegevens zet ik in de app. Die komen dan automatisch bij de dokter terecht’, vertelt ze. 

De thuismeetbox

Instructie 

De waarden worden via de app rechtstreeks ingeladen in het elektronisch patiëntendossier, zodat de hepatoloog en de verpleegkundig specialist deze in kunnen zien. Als de patiënt koorts of verhoging heeft, of als er andere afwijkingen zijn, geeft de app instructie om contact op te nemen met de polikliniek.  

‘Wij kunnen patiënten ook vanuit het patiëntendossier berichten sturen, bijvoorbeeld over een wijziging in de dosering van hun medicatie. Op dit moment bellen we er nog even achterheen om te controleren of ze het bericht hebben gelezen. Op termijn hopen we dat de app zodanig verder wordt ontwikkeld dat we kunnen zien dat ze het bericht gelezen hebben, en dat zij kunnen laten weten dat ze het hebben begrepen.’  

Lof der Geneeskunst

Lof der Geneeskunst is de gratis publiekslezing van het Erasmus MC. Het thema is dit jaar ‘Orgaantransplantatie’. Toponderzoekers Marlies Reinders, Robert Porte en Amir Zadpoor van het Erasmus MC en de TU Delft vertellen je welke medische doorbraken transplantatie mogelijk hebben gemaakt en geven een kijkje in de toekomst. Wil je erbij zijn? Markeer dan 6 oktober 2023 in je agenda. Aanmelden is binnenkort mogelijk via www.lofdergeneeskunst.nl

Betrouwbaarder 

Doordat patiënten thuis hun bloeddruk meten, zijn de waarden betrouwbaarder dan wanneer ze op de poli worden gemeten. De komst naar het ziekenhuis brengt immers vaak stress met zich mee, wat invloed heeft op de bloeddruk. ‘Soms liggen mensen op de poli een half uur aan een bloeddrukmeter. Dat is nu niet meer nodig’, weet Maan.  

In de app staat bovendien veel informatie over zelfzorg en leefstijl. ‘Als uit de zelfmetingen bijvoorbeeld blijkt dat iemand flink is aangekomen, zetten we een filmpje klaar over het belang van bewegen’, schetst Maan. ‘Zo kunnen we mensen heel persoonsgericht informatie geven over hun gezondheid.’ 

Afbouwen 

Lia van Doremalen is haar controlebezoeken aan het ziekenhuis inmiddels aan het afbouwen. Moest ze aanvankelijk 2 keer per week op controle komen, nu volstaat 1 keer per week. ‘Het gaat redelijk. Ik heb wat last van mijn buik en maag, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik meer beweeg, en ook veel meer eet dan voor de transplantatie. Ik had totaal geen eetlust, en vond eten vies ruiken. Maar dat is verleden tijd. Ik ben al 5 kilo aangekomen sinds de transplantatie’, klinkt het.  

De afdeling niertransplantatie was al eerder gestart met het thuis meten van allerlei vitale functies. Om te beoordelen hoe de app en het thuismeten worden gewaardeerd is er ook wetenschappelijk onderzoek gekoppeld aan dit project. De resultaten worden over een jaar verwacht. 

Lees ook