Zoutbewust

Receptenboek voor de foodie die op de zoutinname wil letten

De Rotterdamse foodvlogger Taurai Becker (40) heeft een kookboek geschreven met recepten voor zoutbewuste maaltijden. Hij overhandigde de eerste exemplaren vandaag aan zijn behandelend artsen Kadir Caliskan en Dennis Hesselink en aan zijn diëtist Wesley Visser.

Deel
28 likes
Leestijd 4 min
TauraiBecker_DSCF3157

Taurai Becker is gediplomeerd kok en afgestudeerd bedrijfskundige, en op dit moment fulltime vader van een 3-jarige dochter. Hij is ook patiënt in het Erasmus MC: hij onderging negen jaar geleden een harttransplantatie en kreeg twee keer een donornier. Maar bovenal is hij een foodie. In hart en nieren.

Sukadelappen

Scroll door zijn Instagram-account of door zijn website Fijnproever.com en het water loopt je in de mond. Check die zelf gemaakte bitterballen, met een ragout van kip, gerookte makreel, garnalen, (zelf) gerookte zalm en wild van een hazenbout. Of zijn zacht gestoofde sukadelappen met portsaus!

Al zijn gerechten hebben 1 ding gemeen: ze worden op smaak gebracht met alles behalve zout. Maar noem zijn spijzen niet zoutarm of zoutloos. ‘Zoutbewust vind ik een betere term, die straalt een zekere mate van controle uit. Mensen hebben ook een klein beetje zout nodig, wij eten er alleen veel te veel van. Daar wil ik mensen van bewust maken, en ik wil ze leren hoe dat anders kan.’

Bedrijfskunde

Becker is al zo lang als hij zich kan herinneren gek op koken. Maar aanvankelijk leek het er niet op dat hij er zijn beroep van zou maken. Hij studeerde commerciële economie en bedrijfskunde en startte net als zijn leeftijdsgenoten een loopbaan in het bedrijfsleven.

Maar rond 2009 speelde een aandoening op die hij al zijn hele leven had gehad: hypertrofische cardiomyopathie, ofwel een verdikte hartspier. In 2012 kreeg hij van zijn cardioloog te horen dat hij moest stoppen met werken. Hij was toen 29.

Voorschriften

Zoutbewust koken deed hij in die tijd al jaren omdat door het disfunctioneren van zijn hart twee bloedstolsels in zijn bloedbaan waren gekomen. Die kostten hem een nier. ‘Mijn dokter was heel streng. Ik moest me aan allerlei voorschriften gaan houden. Zoutarm koken was er één van.’

Zijn liefde voor zoutbewust koken kwam pas weer tot wasdom toen hij in 2016 zijn harttransplantatie achter de rug had. Hij had weer wat energie. ‘In mijn studententijd kookte ik altijd al zelf om geld te besparen. Toen ik eenmaal aan het werk was, ging ik wat luxere ingrediënten gebruiken. Mensen die kwamen eten, vroegen mij vaak: wat lekker! Hoe maak je dit? Toen bedacht ik: waarom zet ik mijn recepten niet online? Dan kunnen ze het daar vinden.’

Mijn dokter was streng. Ik moest me aan allerlei voorschriften gaan houden. Zoutarm koken was er één van

Zijn Youtube-kanaal Fijnproever zag in 2016 het levenslicht. Een jaar eerder publiceerde hij al geschreven recepten op zijn website. ‘De website is nu eigenlijk meer ter ondersteuning van mijn Youtube-kanaal.’

Inspiratie voor recepten doet hij onder meer op tijdens zijn reizen, zoals zijn culinaire vakanties in Japan en Italië. ‘Ik bewerk bestaande recepten graag naar mijn eigen smaak. Speel dan met de ingrediënten totdat ik er mijn eigen draai aan heb gegeven’, vertelt hij.

Nierstichting

Fijnproever is inmiddels een groot succes; de site leverde hem in 2019 een nominatie op voor Beste Foodvlog van Nederland. Met enige regelmaat wordt hij gevraagd door de Nierstichting om tutorials en workshops te geven, of om zoutbewust kokende koks te jureren.

Er straalt professionaliteit af van zijn blogs en vlogs, waarin hij zijn publiek allerlei handige kennis bijbrengt over smaken, geuren, texturen en chemische processen die zich afspelen tijdens de bereiding. En hij doceert uiteraard over zoutbewust koken: legt uit hoe je van gerechten een hartige smaakbom maakt, vrijwel zonder een korrel zout toe te voegen.

Vlnr cardioloog Kadir Caliskan, nefroloog Dennis Hesselink, auteur Taurai Becker en diëtist Wesley Visser

En nu is er dan een boek. Geschreven om voor eens en altijd te bewijzen dat goed eten vrijwel geen zout nodig heeft. Diëtist Wesley Visser van het Erasmus MC Transplantatie Instituut geeft middels een interview in het boek toelichting over het belang van zoutbewuste voeding. Er staan 50 recepten in voor gerechten uit alle windstreken, met vlees en vis, maar ook vegetarisch, en ook voor verschillende gangen: voorgerechten, hoofdgerechten en: desserts!

‘Ja, ook die zijn zoutbewust’, grijnst hij. ‘Ik heb bijvoorbeeld een recept gemaakt voor eclairs, dat zijn een soort sjieke soesjes. In veel recepten staat dat je een snufje zout moet toevoegen om de smaken naar boven te halen, maar dat laat ik dan achterwege. ’ Hoe dat uitpakt? Check die recepten in het boek ‘Zoutbewust Koken en Eten’. Het is te krijgen via boekenbestellen.nl of zoutbewust.nl

Op donderdag 20 april 2023 van 19.00 – 20.00 uur is er een online informatiebijeenkomst over voeding en beweging, georganiseerd door het Erasmus MC Transplantatie Instituut en bedoeld voor patiënten die een transplantatie hebben ondergaan, of nog op de wachtlijst staan.

Lees ook