Levertransplantatie

Erasmus MC Transplantatie Instituut eert 50e levende leverdonor

De 36-jarige Davey Briars uit Oost-Souburg heeft in het Erasmus MC Transplantatie Instituut een speciaal speldje gekregen als herinnering aan zijn leverdonatie aan zijn (stief)dochter. ‘Over een maand of 3 ben ik weer de oude.’

Deel
16 likes
Leestijd 2 min
landscape Davey Briars ontvangt donor-speldje
De familie Briars met transplantatiechirurg Robert Minnee (r) en transplantatiecoördinator Alicia Chorley

Briars was de 50e levende leverdonor die een deel van zijn lever doneerde. De lever ging naar zijn 21-jarige (stief)dochter Shareté. Zowel Davey als Shareté zijn aan de beterende hand en kwamen naar de polikliniek voor reguliere controle.

Het speldje is een initiatief van transplantatiechirurg Robert Minnee, hij liet het speldje ontwerpen. Op termijn krijgen alle donoren die een stuk van hun lever hebben gedoneerd het speldje als dank voor hun daad van liefde. Omdat Davey Briars de 50e was, kreeg hij het kleinood als eerste.

PSC

Zijn dochter Shareté heeft de aandoening PSC, ofwel primaire scleroserende cholangitis. Dat is een ziekte waarbij de galwegen chronisch ontstoken zijn en niet goed werken door littekenvorming. De ziekte werd op haar 12e geconstateerd. Ze voelde zich vaak hondsberoerd, was vrijwel altijd doodmoe en had voortdurend een jeukende huid.

De leverarts in het Erasmus MC Transplantatie Instituut maakte het gezin attent op de mogelijkheid van levende leverdonatie. Toen na een oproep op Facebook geen goede match werd gevonden, stapte Davey naar voren. ‘Ik dacht aanvankelijk dat ik geen match was. Maar na onderzoek bleek dat ik bloedgroep O-positief heb, en dat matcht juist goed’, vertelt hij nu, drie weken na de transplantatie.

Groen licht

De beslissing was toen snel genomen. Na verschillende lichamelijke onderzoeken kreeg Davey groen licht en gingen hij en Shareté op 29 november onder het mes. Toegegeven, dat viel niet mee. ‘Ik beschouwde het aanvankelijk als een paracetamolletje dat ik aan mijn dochter ging geven. Maar dat heb ik onderschat. Het is best een zware operatie en ik ben nog volop aan het herstellen. Maar mijn lever zal na 6 tot 8 weken weer volledig zijn aangegroeid. Over een maand of 3 ben ik weer de oude.’

Met Shareté gaat het ook de goede kant op, vertelt ze. De jeuk is weg. ‘Over een poosje kan ik weer leuke dingen doen. Ik moet alleen wel altijd medicijnen blijven slikken tegen de afstoting. En daardoor mag ik ook geen rauwe vis eten. Dat vind ik wel jammer, ik hou erg van sushi’, klinkt het.

Spannende uren

Voor moeder Pearl en de andere 4 kinderen van het gezin waren het spannende uren op die 29e november. Zowel man als dochter moesten na de operatie op de IC worden bewaakt. ‘Er was ons gezegd dat Shareté minstens 4 dagen op de IC zou moeten liggen, maar al na anderhalve dag mocht ze naar de afdeling. Ik zei: weten jullie dat nou wel zeker? Maar het ging heel goed met haar’, blikt ze terug.

Davey hoopt in maart weer aan het werk te gaan. ‘Het UWV vergoedt de kosten van mijn afwezigheid aan mijn werkgever. Mijn salaris en eventueel het salaris van degene die mij moet vervangen. Dus dat is best mooi geregeld.’

Het Erasmus MC Transplantatie Instituut is het enige ziekenhuis in Nederland dat levers van volwassen donoren transplanteert. Het UMC Groningen voert deze transplantaties uit bij kinderen.

Lees ook