Het aantal jonge moeders met reuma dat hun baby moedermelk geeft, is zelfs nagenoeg gelijk aan het aantal gezonde vrouwen dat dit doet. Dat blijkt uit een onderzoek van de afdeling reumatologie in het Erasmus MC.
Begeleiding
De toename is naar alle waarschijnlijkheid te danken aan een combinatie van goede begeleiding tijdens de zwangerschap en het feit dat inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat moderne reumamedicatie veilig kan worden gebruikt tijdens zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Afhankelijk van de soort medicatie moet die worden geslikt of geïnjecteerd.
De studie werd verricht door Erik Kemper en Nafise Ghalandari, onder leiding van afdelingshoofd reumatologie dr. Radboud Dolhain. De studie komt voort uit een samenwerking van de afdeling Reumatologie met het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en werd mede mogelijk gemaakt door sponsoring van ReumaNederland en een financiële bijdrage van het bedrijf UCB. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift RMD Open.
Herstart
Uit eerdere studies, ook van het Erasmus MC, bleek dat vrouwen met reuma juist minder vaak borstvoeding geven dan gezonde vrouwen. De voornaamste reden om geen borstvoeding te geven of om ermee te stoppen, was de herstart van reumamedicatie.
Veel vrouwen met reuma vonden het slikken van medicatie in combinatie met borstvoeding te riskant. In algemene richtlijnen staat immers dat sommige soorten voeding, alcohol en bepaalde geneesmiddelen gevaar opleveren als ze in de moedermelk en daarmee bij de baby terecht komen. Maar de moderne reumamedicatie kan veilig worden gebruikt, is al enige tijd geleden gebleken uit (internationale) studies.
Lees ook het interview met reumapatiënte Micky Abbink.