Amoxicilline

Nu kan het echt: overstappen op orale antibiotica bij pasgeborenen

Een nieuwe studie laat zien dat pasgeborenen met een infectie thuis behandeld kunnen worden met een antibioticadrank. Voorheen ging dat met een infuus, waarvoor de baby dagenlang in het ziekenhuis moest blijven.

Deel
20 likes
Leestijd 1 min
neonaat

Eindelijk hebben ziekenhuisapotheker Robert Flint en zijn collega-apothekers en kinderartsen antwoord op de vraag die ze regelmatig krijgen: kunnen niet-levensbedreigend zieke pasgeborenen met een infectie het antibioticum amoxicilline oraal krijgen in plaats van via het infuus? En wat is dan de juiste dosering? Amoxicilline is een zeer frequent voorgeschreven antibioticum bij pasgeborenen.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases concluderen Flint en collega’s dat amoxicillinedrank een adequaat en patiëntvriendelijk alternatief is voor amoxicilline via het infuus. Ze bepaalden bij pasgeborenen de blootstelling na orale inname van amoxicilline en zochten naar de juiste dosering voor deze kwetsbare patiënten.

Kortere opname

De bevindingen zijn een onderbouwing van de eerdere RAIN-studie waarin orale amoxicilline werd vergeleken met amoxicilline via het infuus. Daaruit bleek dat de overstap naar een amoxicillinedrank gerechtvaardigd is en leidt tot een kortere opnameduur van de pasgeborene.

‘Dankzij de nieuwe studie kunnen we de overstap nu in de praktijk gaan brengen. We kunnen garanderen dat de amoxicillinedrank leidt tot een voldoende hoge antibioticaspiegel in het bloed. Dat moesten we eerst goed uitzoeken voordat we de voorschrijfrichtlijnen kunnen aanpassen’, legt Flint uit.

Doseeradviezen

Flint en collega’s geven in hun wetenschappelijke artikel nieuwe doseeradviezen voor oraal amoxicilline voor kinderen jonger dan een maand. De doseeradviezen zijn binnenkort ook terug te vinden in het Kinderformularium, de website over geneesmiddelgebruik bij kinderen.

De resultaten betekenen dat alle ziekenhuizen nu kunnen kiezen voor orale amoxicilline bij pasgeborenen met een infectie. Dit betekent dat de kinderen niet meer in het ziekenhuis te hoeven blijven tijdens de behandeling, wat bij antibiotica via het infuus wel nodig is. Flint ziet juist ook voordelen buiten Nederland. ‘Orale antibiotica zijn een uitkomst in lage-inkomenslanden, waar het infectierisico hoog is en de toegang tot zorg minder goed. Orale antibiotica bieden de mogelijkheid om te behandelen buiten het ziekenhuis. Daarom is het fijn dat er nu duidelijke doseeradviezen zijn.’

Lees ook