Aunt Minnie

Wiro Niessen meest invloedrijke onderzoeker radiologie 2023

In een Europese verkiezing binnen de medische beeldvorming is prof. dr. Wiro Niessen gekozen tot meest invloedrijke radiologieonderzoeker voor zijn werk aan het Erasmus MC en de TU Delft. Hij ontvangt daarvoor de EuroMinnie prijs 2023 van het digitale platform AuntMinnie.com, het belangrijkste internationale online nieuwsmedium binnen de radiologie en medische beeldvorming.

Deel
5 likes
Leestijd 2 min
Wiro

Niessen is sinds 1 februari decaan en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG.

Niessen krijgt de prijs voor zijn werk als hoogleraar Biomedische Beeldanalyse aan het Erasmus MC. Hij leidde er de Biomedical Imaging Group Rotterdam (BIGR) en was ook aangesteld bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Door beelddata te combineren met andere informatiebronnen, zoals genetische data en klinische data, en gebruikmakend van AI-technieken, deed Niessen onderzoek naar bijvoorbeeld het beter en eerder kunnen vaststellen van ziekten en het ondersteunen van behandelkeuzes. Sinds 2017 is Niessen lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De prijs wordt begin maart in Wenen tijdens het ECR (European Conference of Radiology) congress overhandigd.

Verrast

Niessen is verheugd over de prijs, die hem verrast heeft. ‘Ik wist niet dat ik genomineerd was en was erg verrast toen ik werd gebeld door de jury. De prijs is eigenlijk een erkenning voor de hele BIGR groep, en de samenwerking van deze groep met de radiologie en andere afdelingen in het Erasmus MC. De afgelopen jaren hebben we geweldig grote stappen gezet in de richting van een “lerend zorgsysteem” door de analyse van beelddata in klinische- en bevolkingsstudies te ondersteunen met AI technieken.’

Derde op rij

Het is de derde prijs op rij voor onderzoekswerk bij het Erasmus MC: in 2021 won prof. dr. Marion Smits de prijs, in 2022 prof. dr. Gabriël Krestin, die inmiddels met emeritaat is.

 

Lees ook