Kunstmatige intelligentie

Nieuwe koers voor Quantib

Quantib wordt onderdeel van RadNet, de grootste leverancier van poliklinische radiologische beeldvorming in de VS. De Erasmus MC spin-out Quantib ontwikkelt geavanceerde software om beeldmateriaal zoals MRI-scans van de hersenen en de prostaat snel en objectief te analyseren.

Deel
7 likes
Leestijd 2 min
step2_figure2_full_sidebar
Een screenshot uit Quantib software.
Quantib ontwikkelt en verkoopt software waarmee radiologen snel en accuraat diagnoses kunnen stellen op medische beelden. De software is gestoeld op AI (Artificial Intelligence). Zelflerende software dus, die grote hoeveelheden scans verwerkt en daardoor patronen leert te herkennen die klinisch relevant zijn. De spin-out is een schoolvoorbeeld van Convergentie, een initiatief van de TU Delft, het Erasmus MC en de EUR om samenwerking tussen technologen en clinici, industrie en gezondheidszorg te ondersteunen.

‘Door aan te sluiten bij RadNet kan Quantib meer voor patiënten betekenen’, zegt CEO Arthur Post Uiterweer: ‘We kunnen onze software nu nog accurater en efficiënter maken.’ Radnet heeft 350 eigen klinische centra voor beeldvorming, waar ongeveer 800 radiologen 9 miljoen beelden per jaar beoordelen. Quantib zal onderdeel worden van de AI-divisie, die voor de 3 meest voorkomende vormen van kanker (borst, prostaat en long) AI-ondersteunde screening zal aanbieden.

Blote oog

‘De mate van verdenking van prostaatkanker of van krimp in de hersenen bij dementie vaststellen op basis van MRI-beelden? Dat zijn met het blote oog uitdagende taken, zelfs voor experts. Met AI kunnen zulke taken worden ondersteund. De objectieve kwantificatie door AI maakt het mogelijk om subtiele veranderingen op te pikken’, aldus Quantib oprichter en Erasmus MC hoogleraar biomedische beeldanalyse Wiro Niessen.

Tijdrovend

Niessen legt uit hoe dat er in de praktijk uitziet: ‘1 op de 8 mannen wordt in zijn leven gediagnosticeerd met prostaatkanker. Met MRI-scans schat de radioloog in of er mogelijk sprake van prostaatkanker is. Die inschatting zelf maken op de grote hoeveelheid beelden is ontzettend complex en tijdrovend.’ Hierbij vormt Quantib-Prostaat een hulpmiddel. AI herkent de prostaat, rekent het volume uit, identificeert de verdachte gebieden (laesies) en ondersteunt de bepaling van de PI-RADS score (een score die uitdrukt hoe klinisch significant een tumorlaesie is).

De radioloog is hierdoor veel minder tijd kwijt met de beoordeling en kan de MRI scan preciezer interpreteren. Dit kan vroege detectie van prostaatkanker bevorderen, en over- of onderhandeling bij prostaatkanker helpen voorkomen, volgens Niessen. ‘Bovendien is snelheid en efficiëntie van belang om de gezondheidszorg in de toekomst te kunnen blijven bekostigen.’

Nieuwe koers

Het in 2012 opgerichte bedrijf is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Niessen: ‘Het avontuur begon met 3 net-gepromoveerden en een kantoortje op de Westblaak in Rotterdam – inmiddels zijn we met 40 personeelsleden en verkopen we meerdere producten op de Europese en Amerikaanse markt. Nu is het tijd voor een nieuwe koers.’

Ook Post Uiterweer is ontzettend blij om zich aan te sluiten bij RadNet: ‘In 2030 willen we een nog sensitievere en efficiëntere klinische beslissingstool hebben, die voor 10 miljoen patiënten het verschil kan maken. Door ons aan te sluiten bij RadNet hebben we een enorme stap genomen om dit te bereiken.’ De verkoop zal de samenwerkingsverbanden van Quantib met het Erasmus MC niet beïnvloeden.

Lees ook