Subsidie

7 miljoen euro Europees onderzoeksgeld voor Erasmus MC

Het Erasmus MC ontvangt ruim 7 miljoen euro onderzoeksgeld uit het Horizon Europe-initiatief. Het geld gaat naar 6 projecten, waarvan er 2 door Erasmus MC-wetenschappers worden gecoördineerd. De onderwerpen lopen uiteen van psychiatrie tot oncologie.

Deel
3 likes
Leestijd 3 min
Horizon Europe

Prof. Neeltje van Haren van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/psychologie staat aan het hoofd van het nieuwe FAMILY-consortium, dat ruim 3,1 miljoen euro krijgt. Het doel van haar onderzoek is om te begrijpen waarom kinderen met een ouder met een ernstige psychiatrische aandoening zelf ook een verhoogde kans hebben om op volwassen leeftijd psychiatrisch ziek te worden.

Dit fenomeen wordt intergenerationele transmissie genoemd. In Nederland betreft dit alleen al zo’n 500.000 kinderen.

Prof. dr. Neeltje van Haren leidt het FAMILY-consortium | Foto: Esther Morren

Experts uit heel Europa slaan in het FAMILY-consortium de handen ineen om de mechanismen achter intergenerationele transmissie van risico op psychiatrische aandoeningen beter begrijpen en genetische of omgevingsfactoren te identificeren die het risico verkleinen of juist de veerkracht vergroten.

Van Haren is verheugd dat ze dankzij de Europese financiering van start kan met het project. ‘We hebben heel veel zin om aan de slag te gaan en met ons werk bij te dragen aan een beter begrip van het ontstaan van psychiatrische aandoeningen en klachten. Dat is nodig om verder te komen in het voorkomen en beter behandelen van deze aandoeningen.’

Beslishulpen kankerpatiënten

Dr. Judith Rietjens en dr. Ida Korfage van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg gaan een onderzoeksproject leiden genaamd 4D PICTURE, met een budget van ruim 2 miljoen euro. Het doel van het project is om beslishulpen die kankerpatiënten ondersteunen bij het maken van complexe behandelkeuzes te verbeteren. ‘Bestaande beslishulpen houden zelden rekening met kwaliteit van leven of individuele voorkeuren, en hun gebruik in de klinische praktijk blijft beperkt. Onze missie is dat geïndividualiseerde geneeskunde echt persoonsgericht wordt’, aldus Rietjens.

Dr. Judith Rietjens en dr. Ida Korfage leiden het 4D PICTURE-project.

Om dit doel te bereiken zal een multidisciplinair team uit acht landen beslishulpen en gesprekswijzers ontwikkelen voor patiënten met borstkanker, prostaatkanker of melanoom. Het team wil behandelresultaten beter voorspellen door innovatieve algoritmen te ontwikkelen en ervaringen, waarden en voorkeuren van patiënten te integreren, met op artificial intelligence-gebaseerde modellen.

Rietjens en Korfage werken samen met collega’s van de afdelingen Medische Ethiek, Medische Informatica, Urologie en het Erasmus MC Kanker Instituut.

Overige projecten

Naast de twee door het Erasmus MC-gecoördineerde projecten, nemen Rotterdamse wetenschappers deel aan nog eens vier door Horizon Europe-gefinancierde projecten met een gezamenlijk budget van ruim 1,6 miljoen euro. Die projecten richten zich op opkomende infectieziekten, luchtkwaliteit, antistollingsbehandeling bij kankerpatiënten en kankerscreening.

Lees ook