Boek

Sociale verloskunde brengt professionals en zorg voor kwetsbare zwangeren samen

Hoe komt het dat kinderen uit Rotterdam Zuid een slechtere gezondheid hebben dan kinderen uit de wijk Kralingen? Daarover schreven hoogleraar Eric Steegers en onderzoeker Adja Waelput het boek Sociale verloskunde. ‘Je postcode is misschien wel belangrijker dan je erfelijke code.’

Deel
6 likes
Leestijd 2 min
Overhandiging boek
Hoogleraar Eric Steegers overhandigt boek Sociale verloskunde aan wethouder Judith Bokhove. Foto: Levien Willemse
Ieder kind verdient de best mogelijke start in zijn of haar leven en een optimale kans op een kansrijke en gezonde toekomst. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Problemen als babysterfte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht komen vaker voor bij sociaaleconomische achterstand. Daarnaast bepaalt de plek waar je wieg staat niet alleen in belangrijke mate hoe kansrijk de toekomst van een kind, maar ook dat van de generatie daarna. ‘Je postcode is misschien wel belangrijker dan je erfelijke code’, zegt Steegers.

Verbinding

Dat inzicht deed Steegers beseffen dat goede zorg voor zwangere vrouwen zich niet kan beperken tot de aanpak van medische risico’s, maar ook sociaal maatschappelijke ondersteuning moet bieden. Daarvoor is een verbinding nodig tussen het medische en sociale domein.

‘Gemeenten moeten nadrukkelijk betrokken worden om kwetsbare zwangere vrouwen en hun kinderen een betere start te geven. Wij zijn dat ‘sociale verloskunde’ gaan noemen’. Dat is de reden dat Steegers het boek tijdens het symposium Sociale verloskunde heeft overhandigd aan Judith Bokhove, wethouder mobiliteit, jeugd(hulp) en taal in Rotterdam en aan een voor het boek geïnterviewde moeder.

In het boek staan foto’s en verhalen van moeders in kwetsbare situaties.
Eén van hen zegt: ‘Ik stond er eigenlijk alleen voor, mijn vriend was altijd weg. Toen mijn zoon 9 maanden was heb ik mijn vriend het huis uitgezet, na een hoogoplopende ruzie. En toen stond ik er helemaal alleen voor. Ik had geen netwerk, geen inkomen en grote gezondheidsproblemen. Wekenlang sloot ik mij op in huis. De problemen waren zo uit de hand gelopen dat ik de deur niet meer uit durfde. Gelukkig liet de begeleidster van mijn groep voor jonge moeders mij niet vallen. Die vasthoudendheid bleek mijn redding.

Drijvende kracht

Steegers is ook de drijvende kracht achter innovatieve programma’s zoals ‘Klaar voor een Kind’, ‘Moeders van Rotterdam’. Met deze programma’s kreeg de sociale verloskunde steeds meer vorm en steun van de gemeente Rotterdam. Er kwam ook landelijke navolging met het programma ‘Healthy Pregnancy 4 All’ waar Waelput nauw bij betrokken was als programmadirecteur, en het landelijke actieprogramma Kansrijke Start.

Cover van boek Sociale verloskunde

Het boek is geschreven in samenwerking met journalist Piet-Hein Peeters en verkrijgbaar op de website van Bohn Stafleu van Loghum.

Meer weten over sociale verloskunde beluister dan deze podcast met Eric Steegers ‘De zorg voor zwangeren moet beter.’

Lees ook